Smrtonosna minska polja Kolumbije

Nakon decenija sukoba, veliki dijelovi ruralne Kolumbije još su pokriveni minskim poljima. U proteklih 25 godina gotovo 11.000 ljudi je poginulo ili ranjeno od nagaznih mina.

Uklanjaju korijenje i otkopavaju zemlju poput arheologa. Deminer Yorman Ocampo traži nagazne mine u minskim poljima u blizini svog rodnog grada.

“Ovo su skriveni neprijatelji, ne možete ih vidjeti. Dok hodate stazom, nikada ne znate jeste li u minskom polju. Mine eksplodiraju kada najmanje očekujete”, tvrdi Ocampo.

Minska polja

Yorman je jedan od stotinjak civila koji rade za Helio Group, nevladinu organizaciju iz Velike Britanije. To je njihov prvi projekat u Kolumbiji u područjima gdje je nakon oružanih borbi ostao veliki broj minskih polja. Demineri su obučavani u Kolumbiji, a neki su i sami imali bliski susret sa minama.

“Imala sam 14 godina kada sam nagazila na minu. Srećom, napunila se vodom i nije eksplodirala. Taj dan sam rođena po drugi put. Sada pomažem mom narodu protiv ovog zla, kako bi se vratili svojim domovima. Ovo je kap u moru, ali krećemo se ka miru”, smatra Martha Quintero, upravnica kampa.

Pronalaženje i uklanjanje mina složen je i opasan proces. Mine su često napravljene od konzervi ili plastičnih cijevi, a detoniraju se iglama od šprica. Kada detektori metala ne pomažu, moraju otkopati dio zemlje ispod mine.

“Crveni kočići odvajaju dio očišćen od mina od ostatka minskog polja. Proces je užasno spor i zahtijeva veliku koncentraciju. Dnevno se očisti tek dva do četiri dužna metra“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Alessandro Rampietti.

 Zajedničke aktivnosti

Ti demineri su bivši pobunjenici. Obojica kažu da se svojim radom žele iskupiti zbog onoga što su radili.

“Dok smo se borili protiv vojske, sedmično smo postavljali 40 do 50 mina. Nekada bismo ih ponovno uzimali, ali većinu smo ostavili. Vidio sam kako mnogi, uključujući naše kolege, ginu od mina. Neki izgube stopala ili noge, a neki oslijepe. Zbog toga sam pobjegao i sada radim ovdje”, zaključio je bivši pripadnik FARC-a.

Nedavno su Vlada i FARC počeli sa zajedničkim aktivnostima na uklanjanju mina, što predstavlja značajan korak ka uspostavi mira. Međutm, ovim tempom proći će decenije prije nego što se sve mine uklone. U tom smislu FARC se tek treba obavezati da će prestati s postavljanjem ovih smrtonosnih mina.

Izvor: Al Jazeera