Smrtonosne poplave i klizišta u Indiji

Spasilačke ekipe su na terenu i traže preživjele (Getty Images)

Najmanje 28 ljudi je poginulo, a deseci su nestali u u klizištima i poplavama prouzrokovanim velikim monsunskim kišama u Indiji koje su padale tokom noći, saopćili su lokalni zvaničnici.

Pogibije su se desile u ranim jutarnjim satima nakon iznimno obilne kiše u regijama Rudraprayag i Bageshwar u državi Uttarakhand, rekao je Piyush Rautela iz državnog Zavoda za upravljanje nesrećama.

Pronađeno je ukupno 19 tijela u četiri sela u regiji Rudraprayag, a devet ih je pronađeno u Bageshwaru, rekao je Rautela.

Mnogo nestalih

“Procjenjujemo da je još 10 ili 11 tijela zakopano ispod ruševina (u Rudraprayagu)”, kazao je Rautela, dodavši da spasilačke ekipe traže preživjele. 

“Mnogo je nestalih i strahujemo da su njihove šanse za preživljavanje zanemarljive”, ocijenio je on.

Uttarakhand je pogođen velikim padavinama od srijede. Rautela je rekao da je najmanje 100 hodočasnika na putu ka drevnom Kedarnath Hindu hramu, koji se nalazi na vrhu planinskog lanca Garhwal na Himalajima, ostalo zarobljeno na planini zbog zatvorenih cesta usljed odrona zemljišta. Pokrenute su akcije da se očiste putevi.

Obilne padavine u sjeveroistočnom dijelu zemlje su prouzrokovale velika klizišta, zbog kojih je izmješteno skoro šest miliona ljudi.

Izvor: Agencije