Smrtonosni napad ISIL-a na Huse u Jemenu

Lideri jemenskih pobunjenika Husa bili su meta napada ISIL-a (Reuters)

U noćašnjem napadu autobombom u glavnom gradu Jemena Sani ubijeno je najmanje 28 osoba koje su se okupile kako bi žalile za poginulima u ranijem bombaškom napadu.

Odgovornost za napad preuzela je grupa Islamska država Irak i Levant, javlja agencija Hina.

Cilj napada bila su braća Faycal i Hamid Jayache, vođe pobunjenika iz pokreta Husi, koji su se nalazili u zgradi u kojoj se žalilo za žrtvama prethodnog napada, navode sigurnosni izvori.

Nakon napada koji se dogodio u blizini vojne bolnice, pobunjenici su zatvorili zonu oko centra grada, dozvoljavajući jedino kolima hitne pomoći da evakuiraju žrtve, kazali su svjedoci.

Osveta ISIL-a

Sektaški sukob koji već tri mjeseca bjesni na istoku i jugu Jemena suprotstavio je, s jedne strane šiitske Huse, a s druge sunitske plemenske grupe.

Politički vakuum omogućio je veći prostor za djelovanje sunitskih naoružanih grupa, a noćašnji napad posljednji je u nizu krvavih napada na Huse ili njihove šiitske pristalice.

U izjavi objavljenoj na internetu grupa ISIL preuzela je odgovornost za napad, poručivši da je cilj bila “osveta muslimana protiv husijskih otpadnika”.

Izvor: Al Jazeera i agencije