Smrtonosni napad na bolnicu u Jemenu

Stanovnici Absa su potvrdili vijest o zračnim napadima na bolnicu (Screenshot / YouTube)

Najmanje sedmero ljudi je ubijeno, a više od 20 je povrijeđeno u zračnim napadima pod vodstvom arapske koalicije na bolnicu u području pod kontrolom pobunjenika grupe Husi na sjeveru Jemena.

Organizacija Ljekari bez granica (MSF), čija ekipa radi u državnoj bolnici u Absu, potvrdila je na Twitteru da je bolnica pogođena u zračnim napadima u ponedjeljak poslijepodne.

MSF navodi da još nije poznat konačan broj žrtava.

Stanovnici Absa također su potvrdili vijest o zračnim napadima koalicije. Cilj zračnih udara navodno su bili položaji pobunjenika, ali je pogođena i bolnica.

Ranije pogođena škola

Zračni udari dolaze dva dana nakon što je desetero djece poginulo u u napadima na vjersku školu na sjeveru zemlje, u području pod kontrolom Husa. Prema podacima MSF-a, napade je izvela koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Koalicija je opovrgnula bombardiranje škole i navela da je meta napada bio kamp za obuku pobunjenika u kojem, kako tvrde, Husi uvježbavaju djecu ratnike.

Pokret Husi pobunio su se protiv Vlade predsjednika Abd Rabbua Mansoura Hadija 2014. Povezani su s bivšim šefom države Alijem Abdullahom Salehom, koji je svrgnut 2012. Osvojili su velike dijelove Jemena, među kojima i glavni grad Sanu.

U martu 2015. Saudijska Arabija, koja optužuje pokret Husi za veze sa Iranom, oformila je arapsku koaliciju koja se zračnim napadima bori protiv Husa.

Mirovni pregovori nisu zaustavili rat u kojem je ubijeno 6.400 ljudi, a 30.000 je ranjeno.

Izvor: Agencije