Smrtonosni napad na pakistanski sud

Čuvari suda: Jedan od napadača je detonirao svoju bombu na glavnoj kapiji, dok je policija iz vatrenog oružja ubila dvojicu napadača (Reuters)

Najmanje šest osoba je poginulo u napadu grupe bombaša samoubica ispred zgrade suda na sjeverozapadu Pakistana u utorak, a odgovornost za napad preuzela je grupa koja se odvojila od talibanskog pokreta, prenose agencije.

Današnji napad je bio posljednji u nizu oružanih udara širom ove azijske države, a tokom prošle sedmice poginulo je najmanje 100 osoba. Odgovornost za udare preuzimale su razne oružane grupe, uključujući i grupu boraca koji su se odvojili od talibana.

Tri bombaša danas su napala sud u gradu Tangi. Jedan od njih je detonirao svoju bombu na glavnoj kapiji, dok je policija iz vatrenog oružja ubila dvojicu napadača, kazao je šef policije okruga Charsadda Sohail Khalid.

Dodao je kako je ranjeno 15 osoba i kako su oni prebačeni u bolnicu.

Deseci poginulih vjernika

Grupa Jamaat-ul-Ahrar, koja se odvojila od pakistanskih talibana, preuzela je odgovornost porukom koju je poslala novinaru agencije AP.

U jednom od napada prošle sedmice poginulo je 90 vjernika kada je pripadnik oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) aktivirao samoubilački prsluk u provinciji Sindh na jugu Pakistana. 

Pakistan više od 10 godina vodi rat sa različitim grupama. Proteklih godina pokrenuo je velike ofanzive na uporišta ovih grupa u plemenskim regijama duž granice sa Afganistanom, ali su pobunjenici nastavili sa vršenjem napada širom države.

Izvor: Agencije