Smrtonosni napad na patrolu ISAF-a

Jedan glasnogovornik ISAF-a je potvrdio smrt tri pripadnika ove misije (Reuters)

U samoubilačkom napadu na patrolu međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a (ISAF) u Afganistanu ubijeno je najmanje 14 osoba, među kojima i tri pripadnika misije, kao i njihov prevodilac, saopćili su zvaničnici.

Bombaš samoubica motorom, na kojem se nalazio eksploziv, sudario se s patrolom ISAF-a u gradu Khost, glavnom gradu istoimene provincije, rekao je glasnogovornik provincijske Vlade Baryalai Wakman, prenose agencije.

Glasnogovornik ISAF-a Adam Wojack potvrdio je smrt pripadnika misije, ali nije želio govoriti o lokaciji napada i nacionalnosti žrtava.

ISAF obično čeka na saopćenja zemalja odakle potiču žrtve da objave detalje napada. Međutim, većina pripadnika ISAF-a na istoku Afganistana i u Khostu su Amerikanci.

Talibani preuzeli odgovornost

Glasnogovornik afganistanske policije rekao je, kako prenosi AFP, da se radi o samoubilačkom napadu na patrolu ISAF-a u gradu Khost i da je u eksploziji život izgubilo i više civila.

“Bio je to samoubilački napad, koji je imao za cilj strane snage”, kazao je zamjenik šefa policije u ovoj provinciji.

Više desetina afganistanskih civila je povrijeđeno u ovom bombaškom napadu.

Kako je saopćila bolnica u Khostu, blizu 30 lica je primljeno, a procjenjuje se da je dalji broj žrtava zatražio medicinsku pomoć u privatnim klinikama u blizini mjesta napada.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid rekao je, u poruci upućenoj medijima, da ova grupa preuzima odgovornost za napad.

2.000 ubijenih Amerikanaca

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Afganistanu su tokom 11 godina sukoba poginule 2.000 američkih vojnika, objavili su američki mediji.

Prema informacijama koje su objavljene na zvaničnoj internet stranici Pentagona, do 27. septembra u Afganistanu je poginulo 1.996 američkih vojnika, od kojih 1.657 u borbama, a ranjeno je 17.644 vojnika.

Ovaj napad povećao je broj žrtava među pripadnicima ISAF-a na 347 u ovoj godini.

NATO je prisutan u Afganistanu sa blizu 100.000 vojnika koji se bore protiv talibana, a planirano je da se povuku do kraja 2014.

Povlačenje američkih trupa, koje je počelo prošle godine, trebalo bi biti okončano krajem 2014. godine.

Izvor: Agencije