Smrtonosni napad na policiju u Afganistanu

Bombe na motociklu su daljinski detonirane (EPA)

Ubijene su najmanje četiri osobe, uključujući i policajca, a 13 ljudi je ranjeno u eksploziji motocikla s bombama kada je pored njega prolazilo policijsko vozilo u Kandaharu, na jugu zemlje, gdje je talibansko uporište, saopćili su afganistanski zvaničnici.

Glasnogovornik guvernera Samim Khpulwak rekao je da je motocikl bio prepun bombi koje su daljinski detonirane, prenosi Tanjug.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, koji se desio usred porasta nasilja u Afganistanu, uključujući i Kabul, prenosi AFP.

Ofanziva talibana

Talibanski pobunjenici pokrenuli su krajem aprila ofanzivu u zemlji, pojačavajući napade na vladu i inozemne ciljeve, a očekuje se da će ovo biti najkrvavija sezona borbi u deceniji.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prva četiri mjeseca ove godine u Afganistanu je ubijeno otprilike 1.000 civila, što je oštar skok u odnosu na isti period prošle godine.

Borbena misija NATO-a u Afganistanu zvanično je završena lani u decembru, ali manji kontingent stranih snaga od blizu 12.500 ljudi, uglavnom američkih vojnika, ostao je pružati podršku snagama lokalne sigurnosti.

Izvor: Agencije