Smrtonosni napad na vojnu akademiju u Kabulu

Odgovornost za napad preuzela je grupa Islamska država Irak i Levant (EPA)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za jutrošnji napad na bazu Afganistanske nacionalne armije koja štiti vojnu akademiju “Maršal Fahim”, zapadno od prijestonice Kabula, u kojem je učestvovalo pet napadača, a ubijeno je najmanje 11 i ranjeno 16 vojnika.

AP navodi da su dva napadača ubijena u okršaju vatrenim oružjem, dva su se raznijela aktivirajući eksploziv kojim su bili opasani, a jednog su uhapsili vojnici.

Pet ljudi u ranim jutarnjim satima napalo je vojnu akademiju “Maršal Fahim”, rekao je ranije Dawlat Waziri, glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Napad je počeo oko četiri sata po lokalnom vremenu, a borbe su trajale dugo nakon svitanja. Policija je blokirala sve puteve koji vode ka akademiji, a nakon okončanja borbi sigurnosne snage preuzele su kontrolu nad tom zonom i zaplijenile jedan prsluk bombaša samoubica, automatsku pušku AK-47 i municiju.

“Napad je bio usmjeren ka vojnoj jedinici koja štiti akademiju, a ne na samu akademiju”, izjavio je Waziri.

Snažne eksplozije

Afganistanski vojni oficir koji živi na tom području, a želio je ostati anoniman, ranije je kazao da je od početka napada čuo otprilike 11 eksplozija.

“Moguće je da je riječ o granatama iz ručnih minobacača”, rekao je on, prenijela je agencija Hina.

Neimenovani afganistanski novinar saznao je od izvora na tom području da je u kompleks ušla grupa muškaraca s opremom za noćno posmatranje.

Četiri napada u mjesec dana

U oktobru je napadač samoubica na ulazu u vojnu akademiju ubio 15 kadeta u autobusu koji se upravo spremao napustiti kompleks.

Na akademiji “Maršal Fahim” obučavaju se afganistanski oficiri, a obuku održavaju i strani stručnjaci.

Obnovljena je uz pomoć britanskih oružanih snaga, a nazivaju je još i “Sandhurst na pijesku”.

Aktuelni je napad četvrti u proteklih mjesec dana. Prije samo dva dana u velikom napadu talibana na centralni dio Kabula ubijeno je više od 100 ljudi, a ranjeno ih je 235.

U nedjelju je iz palače afganistanskog predsjednika tim povodom najavljen dan žalosti, a zastave su spuštene na pola koplja u zemlji i diplomatskim izaslanstvima širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije