Smrtonosni napad pobunjenika u Indiji

Opozicioni desničarski hindu nacionalisti favoriti su na parlamentarnim izborima u Indiji (EPA)

Najmanje 13 osoba poginulo je u dvije eksplozije u istočnoj indijskoj državi Chhattisgarh, saopćili su u subotu zvaničnici.

Među poginulima je veći broj policajaca i zvaničnika koji su bili zaduženi za održavanje izbora u Indiji, prenio je Reuters.

Napadi su se dogodili u razmaku od pola sata, a vlasti sumnjaju da su ih izveli maoistički pobunjenici, navodi agencija Tanjug.

U prvoj eksploziji bombe podmetnute u autobusu u Bijapuru poginulo je sedam zvaničnika, koji su bili zaduženi za kompletiranje izbornih rezultata, dok je u eksploziji bombe u ambulantnim kolima u regiji Bastar poginulo pet rezervnih policajaca i vozač.

Maoisti ističu kako im je cilj da oružanom borbom preuzmu vlast u zemlji, a indijske sigurnosne vlasti ih smatraju najvećom državnom prijetnjom.

Maoisti su aktivni u Indiji još od 60-ih godina. Navode da se bore za obespravljene seljake kojima je ranije oduzimana zemlja, dok ih sada pljačkaju tako što eksploatiraju nalazišta minerala u državama poput Chhattisgarha.

Najduži izbori

Napadi su se dogodili u vrijeme kada se u Indiji održavaju najveći i najduži izbori na svijetu, koji su počeli 7. aprila.

Izbori, koji traju više od mjesec i bit će održani u devet etapa, okončat će se 12. maja.

Rezultati novih anketa u Indiji, koje su, kako prenosi AFP, poznate kao krajnje nepouzdane, ukazuju na uvjerljivu pobjedu Narendre Modija (63), sina vlasnika čajdžinice i harizmatičnog političara, koji obećava oživljavanje posrnule privrede, navodi agencija Tanjug.

Ispitivanje javnog mišljenja, koje je ranije provela televizija NDTV, pokazuje da bi BJP mogao osvojiti 259 mjesta u 543-članom Parlamentu.

Modi je tri puta bio na čelu vlade prosperitetne zapadne indijske države Gujarat i uživa podršku mnogih poslovnih ljudi.

Kritičare, međutim, brine njegova nacionalistička retorika koja bi, kako strahuju, mogla izazvati napetost između vjerskih zajednica.

U vjerskim neredima u Gujaratu 2002. godine poginulo je više od hiljadu ljudi.

Očekuje se da bi izborni rezultati mogli biti saopćeni 16. maja te će tada biti poznat i novi premijer Indije.

Izvor: Agencije