Smrtonosni napadi u Jemenu

Jemenci se protive uplitanju SAD-a (Al Jazeera)

“Osam članova Al-Kaide ubijeno je u dva napada bespilotnim letjelicama u četvrtak u Jemenu“, u sedmom takvom napadu u toj zemlji od kraja jula, naveli su plemenski zvaničnici.

Prvi napad, izveden u zoru, bio je usmjeren na dva automobila istočno od glavnog grada Sane. “Tada je ubijeno šest pripadnika Al-Kaide”, precizirao je jedan neimenovani zvaničnik.

Drugi napad je bio usmjeren na automobil u kojem su bila dvojica pripadnika Al-Kaide na jugu zemlje, rekao je jedan plemenski zvaničnik. Dvojica napadnutih su ubijena.

Građani protiv napada letjelicama

Ti su napadi vođeni pošto su Sjedinjene Države prije sedam dana pokrenule sigurnosne mjere nakon Al-Kaidinih prijetnji napadima i zatvorile dvadesetak predstavništava na Bliskom istoku, uključujući i Sanu, te u Africi.

Washington je ponovio poziv svojim građanima da napuste Jemen.

Građani Jemena kažu da su zabrinuti zbog djelovanja američkih letjelica.

„Apsolutno odbijamo bilo kakvo američko uplitanje i ne želimo viđati bespilotne letjelice u našem zračnom prostoru!”, rekao je mještanin prijestolnice Mujahed Attiah.

„I mi i naši gosti iz inostranstva želimo živjeti sigurno uz stabilnost u zemlji. Stranci moraju osjetiti stabilno okruženje, no loša sigurnost ih tjera na brigu i napuštanje Jemena”, kazao je njegov sugrađanin Shaif Ali.

Izvor: Al Jazeera i agencije