Smrtonosni napadi u Pakistanu

Meta napada bio kandidat partije Awami iz Balochistana Siraj Raisani (EPA)

Najmanje 123 osobe poginule su danas u dva odvojena bombaška napadu koja su se dogodila na predizbornim skupovima u Pakistanu, potvrdili su vojni i policijski izvori.

Jedan napad dogodio se u gradu Dringarhu, koji se nalazi 35 kilometara južno od Quette, glavnog grada provincije Balochistana, pri čemu je bombaš samoubica ubio najmanje 60 ljudi.

Više desetaka učesnika predizbornog mitinga političara partije koji se kandiduje za parlament tom je prilikom povrijeđeno, prenio je AP.

U drugom napadu u gradu Mastung na jugozapadu zemlje, takođe blizu političkog skupa, ubijeno je četvero, a povrijeđeno 30 ljudi.

Napad na političke skupove

Niko nije preuzeo odgovornost za napade koji su se desili nekoliko dana pošto je bombaš samoubica, pripadnik pakistanskih talibana, na mitingu u sjeveroistočnom gradu Peshawar ubio sekularnog političara Haroon Bilouria i još 20 drugih osoba.

Danas se očekuje povratak suspendovanog premijera Nawaza Sharifa iz Londona, koji će biti sproveden helikopterom u prijestolnicu Islamabad na izdržavanje zatvorske kazne od deset godina zbog korupcije.

Prethodno je policija u akciji u gradu Lahoreu uhapsila desetine aktivista Sharifove partije, Pakistanske muslimanske lige, kako bi ih spriječila da ga dočekaju na aerodromu.

Izvor: Al Jazeera i agencije