Smrtonosni sukobi na Nepalu

Državne snage su poslane u sporno područje kako bi smirile situaciju (AFP)

Najmanje šest policajaca i troje demonstranta je ubijeno na zapadu Nepala, u sukobima tokom protesta protiv prijedloga novog ustava, saopćili su zvaničnici.

Državni upravitelj Raj Kumar Shrestha je agenciji AP kazao da su demonstranti u provinciji Kailali napali policajce koji su uvodili policijski sat.

Zvaničnik je kazao da su hiljade demonstranta napali policajce kopljima, noževima i kamenjem.

Ranjeni su odvedeni u regionalni bolnicu, a očekuje se da raste broj žrtava.

Informativna agencija AFP javlja da je u napadu ubijeno sedam policajca.

Novi državni ustav, predložen u Parlamentu u nedjelju, trebao bi restrukturirati Nepal kao saveznu državu sačinjenu od sedam provincija.

Demonstranti tvrde da će nove granice diskriminirati historijski marginalizirane zajednice.

Protesti manjina

Nasilje je izbilo kada su pripadnici etničke manjine Tharu pokrenuli proteste, u kojima su tražili vlastitu zasebnu provinciju.

Ministar unutrašnjih poslova Bam Dev Gautam je rekao da će Vlada poslati snage u to područje, kako bi situaciju doveli pod kontrolu, te je pozvao na mir.

“U vrijeme kada se krećemo ka novoj eri… moramo pozvati narod da ne učestvuju u aktivnostima koje remete socijalnu harmoniju i potpiruju etničku mržnju”, rekao je Gautam političarima.

On je kazao da je to područje proglašeno “zonom pogođenom nemirima” te da je vojska raspoređena na teren.

Nepalske vodeće stranke su postigli veliki napredak sporazumom u junu, nakon aprilskih razarajućih zemljotresa, kojim bi se okončale godine nesuglasica koje su siromašnu himalajsku naciju dovele do političkih previranja.

Rad na novom državnom ustavu je počeo 2008, dvije godine nakon okončanja decenije duge maoističke pobune, u kojoj je otprilike 16.000 osoba poginulo te kojom je srušena 240 godina stara monarhija Hindusa.

Izvor: Agencije