Smrtonosni uragan Irma uništava sve pred sobom

Najmanje dvije osobe poginule su na francuskim karipskim ostrvima Sveti Bartolomej i Sveti Martin, u udaru uragana Irma, saopštila je danas francuska ministrica za prekomorske teritorije Annick Girardin.

“Za sada govorimo o dvoje poginulih i dvoje teško povrijeđenih. Očigledno je da se situacija može vrlo brzo promijeniti”, rekla je ona novinarima prije ulaska u avion kojim će otputovati u pogođeni region, javio je Reuters. 

Girardin je dodala da je francuska vlada pokrenula plan za vanredne situacije, ali da je od vitalnog značaja da se procijeni obim štete, jer u ovoj fazi vlasti nemaju pristup najgore pogođenim oblastima.

Udari vjetra od 360km/h

“Oko” uragana Irma koji je dostigao najvišu, petu kategoriju, prelazi preko Britanskih Djevičanskih ostrva, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane.

Uragan, koji će proći pored Portorika, a u četvrtak i sjeverno od obale Dominikanske Republike, nanio je veliku štetu Karipskim ostrvima.

Širom Kariba evakuisano je na hiljade ljudi. Građani su pohrlili u prodavnice da se snabdiju najosnovnijim potrepštinama, a na nekoliko ostrva koja su popularne turističke destinacije, zatvoreni su aerodromi, prenosi BBC.

Središte oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i pol iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i veći dio obale je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra dostižu od 360 km/h.

Velika materijalna šteta

Materijalne štete su već velike, rekla je ranije Annick Girardin i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7.000 osoba odbilo skloniti u zaklone.

Ona je na društvenoj mreži Twitter najavila da u srijedu navečer putuje na Guadeloupe s novim pojačanjima u osoblju i opremi za to područje.

Uragan je prisilio zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. 

Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antillima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane.

Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan.

Trump proglasio stanje pripravnosti

Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride. 

Uragan je nosio krovove sa kuća, napravivši veliku štetu i poplave na Karipskim otocima, a francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb saopštio je danas da su na otoku Sveti Martin uništene zgrade francuske vlade.

“Uništene su četiri najčvršće zgrade na otoku Sveti Martrin, što znači da su stradale vjerovatno i druge slabije građevine”, rekao je on. 

Na ovom otoku u prekidu je električno snabdijevanje, dok na Svetom Bartolomeju gdje živi oko 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije.

U francuskom dijelu Svetog Martina živi 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani otoka. 

Uragan Irma prerastao je u petu kategoriju. Ovo je najsnažniji uragan koji je u posljednjih deset godina pogodio otoke u Atlantskom okeanu.

Izvor: Agencije