Smrzavaju se na kiši, plaše se snijega

Kiša i hladnije vrijeme dočekalo je izbjeglice koje iz Makedonije preko Preševa idu dalje ka zemljama Zapadne Evrope. Njihov priliv ne smanjuje se ni tokom noći, koju je s njima proveo novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

Izbjeglice stoje satima na kiši ispred prihvatnog centra u Preševu. Moraju se registrirati kako bi nastavili put ka cilju. Želja im je da što prije stignu do država Zapadne Evrope prije nego kišu zamijeni snijeg.

“Kiša je i veoma nam je hladno, čekamo ovdje oko osam sati. Nije korektno, nije korektno, ima puno beba, djece, nije korektno da se mijenjaju pravila”, ističe Pakistanac Farid.

Pravila su takva da bez potvrde iz prihvatnog centra ne mogu nastaviti put. Neophodna im je kako bi kupili kartu za autobus koji će ih odvesti dalje od Preševa. Takvih pravila nisu pošteđena ni djeca. Dok čekaju na potvrdu, pokušavaju se zabaviti na kiši.

“Svi ljudi su umorni, nemaju hranu, ni mjesto za spavanje”, govori Muhamed, izbjeglica iz Sirije.

Hamid, izbjeglica iz Afganistana, govori: “Čitav dan smo pješačili i bili u autobusu. Ne znamo gdje ćemo spavati noćas.”

I policija solidarna

Izbjeglice konstantno pristižu, a u prihvatnom centru nema dovoljno prostora.

“Noć na kiši, na ulici, u redu za ulaz u prihvatni centar, dočekalo je više od 1.000 izbeglica. Svi se oni nadaju da će bar deo noći provesti u prihvatnom centru, sklonjeni od kiše, ili što pre nastaviti put ka hrvatskoj granici”, navodi Kosanović.

Solidarnost s izbjeglicama pokazuje i policija. Jedan policajac kaže da je mokar do kože, ali svoju kabanicu nudi izbjeglicama.

Ono što je izbjeglicama najpotrebnije, osim vode i hrane, su informacije o tome šta se događa s onima koje su ostavili u zemlji iz koje su pobjegli, kao i šta ih čeka na putu ka konačnoj destinaciji.

“Slušala sam šta izbjeglice pričaju i rekli su mi: ‘Ne želimo hranu, ni vodu, dali ste nam dovoljno toga, ali želimo napuniti telefone. Želimo informacije, gdje idemo, gdje se sada nalazimo. Da li je ovo Mađarska ili Hrvatska'”, rekla je volonterka Sharon Sleave.

Do tih država čeka ih nekoliko sati vožnje autobusom, nakon što s neophodnom potvrdom o registraciji, izađu iz prihvatnog centra u Preševu.

Izvor: Al Jazeera