Snage koje podržava UAE optužene za zatvaranja bez optužbi i mučenja

Majka Farouka Abdulla Sana'ija, 17-godišnjaka koji je otet na vojnom punktu u Adenu, kaže da su je obavijestili o hapšenju tek 18 mjeseci nakon što je nestao (EPA)

Jemenske milicije koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) optužene su za otmicu nekoliko mladih osoba “sa sjevera” u južnom lučkom gradu Adenu, čije porodice tvrde da su nepravedno zatvoreni, mučeni te da im je uskraćen pristup pravednom suđenju. 

U nizu videa i dokumenata koji su poslani Al Jazeeri, rodbina tvrdi da svoje najmilije nije vidjela niti čula nakon što su ih odvele snage po imenu Sigurnosni pojas koje je stvorio UAE u 2016. kako bi patrolirale južnim dijelovima ratom zahvaćenog Jemena. 

Sestra Ahmeda Abdullaha Salama al-Meshwalija, koji je imao 19 godina kada je nestao, rekla je da sve što zna jeste da njenog brata drže u Bir Ahmedu, vojnom kampu koje kontroliraju snage Sigurnosnog pojasa u Adenu. 

“Moj brat je bio na drugoj godini studija Univerziteta u Adenu. Jednog dana došao je da nas posjeti u Taizu. Nakon što se vratio, uhapšen je. Kasnije smo saznali da je zatvoren u Bir Ahmedu, zatvoru kojeg vode Emirati. Moramo ga osloboditi.”

Majka Farouka Abdulla Sana'ija, 17-godišnjaka koji je otet na vojnom punktu u Adenu, kaže da su je obavijestili o hapšenju tek 18 mjeseci nakon što je nestao. 

“Moj sin je otišao da nađe posao u Adenu kako bi izdržavao mene i svojih pet sestara, nakon što je moj suprug preminuo.”

“Nakon više od godinu i po od njegovog hapšenja, neko iz zatvora me nazvao i rekao ‘učinit ću ti uslugu i pustiti te da pričaš sa svojim sinom’.”

“Kada sam razgovarala sa Faroukom, on je rekao; ‘Majko, pomozi mi da izađem odavde, umrijet ću’.”

Mreža tajnih zatvora

Lynn Maalouf, direktorica istraživanja u organizaciji Amnesty International za Bliski istok, kaže za Al Jazeeru da se “povećao broj pritvaranja i prisilnih nestanaka u zemlji”. 

“Na jugu, provodi se veoma vjerodostojna istraga o velikoj mreži tajnih zatvora gdje se drže stotine muškaraca i dječaka. Mnogi od njih su već mjesecima bez ikakvog kontakta sa vanjskim svijetom.”

Prošle godine, AP je objavio da se u zatvorima UAE-a i njegovih saveznika dešavaju mučenja i seksualni napadi. 

Agencija je navela da postoji najmanje 18 zatvora na jugu Jemena koji su “ili sakriveni ili van dometa jemenskih vlasti”. 

Jedan muškarac ispričao je za AP da je bio zavezan za koplje i provučen kroz krug koji je gorio, metoda mučenja nazvana “gril”. 

Radhya al-Mutawakel, direktor i jedan od osnivača nezavisne jemenske organizacije za ljudska prava Mwatana, kaže da, dok su se razmjene zatvorenika redovno dešavale, civili su ostavljani u zatvorima. 

“Većina zatvorenika su civili. Moja organizacija stalno sluša o tome kako su borci razmijenjeni, ali civili su ti koji ostaju dugo u zatvoru. Postoje mnogi izvještaji o tome da se ljudi muče do smrti”, kaže. 

“Prioritet međunarodne zajednice je da okonča zračne udare i bombardiranja, i nastavlja da poziva na političko rješnje, ali ništa se ne radi po pitanju onih koji su zatvoreni bez optužbi. Moj zet je zatvoren gotovo prije godinu dana u Maribu. Moja sestra ne zna gdje je on, da li je živ ili ne. Mora postojati pritisak na obje strane da se prekine s ovom praksom.”

Izvor: Al Jazeera