Snage Konga potukle pobunjenike iz M23

Vojnici pod UN-ovim mandatom pomogli su u ofanzivi (AFP)

Vladine snage Demokratske republike Kongo zauzele su još teritorije od pobunjeničke grupe M23, dok šef misije Ujedinjenih naroda u toj zemlji potez smatra završnim.

“Praktično su svi položaji M23 napušteni u ponedjeljak, osim malog trokuta uz granicu s Ruandom”, rekao je Martin Kobler.

On je kazao da je M23 napustio ključne položaje na planini Hehu, uz granicu s Ruandom, što je okarakterizirao kao “praktično vojni kraj za M23”.

Međunarodne snage, pod mandatom UN-a, pomagale su Vladinim snagama u Kongu. 

Tanzanijski vojnik UN-a poginuo je u sukobima u nedjelju, ali su pobunjenici potučeni, što je razveselilo civile, rekao je Kobler.

Trupe su pratile kontrolu nad velikom vojnom bazom u Rumanagabou, izjavio je potpukovnik Olivier Hamuli agenciji AFP.

Demoralizirati neprijatelja

“Borili smo se, ukratko – neprijatelj je demoraliziran našom snagom”, rekao je Hamuli četvrtog dana ofanzive protiv M23.

Trupe su zauzele i dva grada, Kiwanja i Rutshuru.

Jedan svjedok je kazao da je na otkrivenim grobnicama vidio “strašne stvari”.

“Vidio sam lobanje djece, donje rublje i žensku odjeću. Tu su bili i neki insekti, što znači da tu nisu ostavljene samo kosti.”

Oformljena je specijalna komisija sa zadatkom da “identificira grobove i procijeni veličinu, kao i da utvrdi odgovornost za ozbiljna kršenja ljudskih prava”, rekao je ministar vanjskih poslova Konga Alexandre Luba Ntambo.

Izvor: Agencije