Snapchat blokirao Al Jazeeru u S. Arabiji

U Saudijskoj Arabiji nalazi se približno osam miliona korisnika Snapchata, što je jedna od najvećih publika ove društvene platforme na svijetu (Reuters)

Snapchat je blokirao pristup tekstovima i videosnimcima Al Jazeere u Saudijskoj Arabiji nakon zahtjeva vlasti ove države, rekli su iz ove kompanije.

Saudijske vlasti rekle su kompaniji koja vodi ovu društvenu mrežu da je Al Jazeera Discover Publisher Channel prekršio lokalne zakone.

“Nastojimo poštivati lokalne zakone u državama gdje djelujemo”, navodi se u saopćenju Snapchata.

Morad Rayyan, prvi čovjek istraživačkog odjela u Al Jazeeri, navodi da je potez Snapchata “bez presedana”.

“Snapchat je američka kompanija čijim se dionicama javno trguje i zastupa pravo govora. Radimo na planovima kako bismo osigurali da je naš sadržaj dostupan na drugim platformama. Pozivamo Snapchat da preispita svoju odluku. Oni su nas pozvali da budemo njihov medijski partner u regiji”, istakao je on.

Sankcije od 5. juna

U Saudijskoj Arabiji nalazi se približno osam miliona korisnika Snapchata, što je jedna od najvećih publika ove društvene platforme na svijetu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Katarom i nametnuli sankcije ovoj državi 5. juna.

Također su svojim stanovnicima blokirali pristup Al Jazeerinim internetskim stranicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije