Snažan oporavak svjetskih berzi

Od početka finansijske krize do danas svjetske berze ne samo da su se oporavile, nego su mnogi indeksi dostigli svoj historijski maksimum. Ali, ožiljci su i dalje vidljivi. Oni se ogledaju u nesigurnosti, odnosno reakcijama na tržištu kapitala na svaku potencijalnu krizu, javlja reporter Al Jazeere Marko Pavlović.

Od 15. septembra 2008. godine, kada je investicijska kuća Lehman Brothers proglasila bankrot, do danas svjetske berze prošle su kroz mnoge oscilacije. Ali, gledajući kompletan period, uspona je bilo mnogo više nego padova.

Dow Jones

Jedan od najpoznatijih berzanskih indeksa Dow Jones sa Wall Streeta, koji objedinjuje vrijednosti 100 najjačih američkih kompanija, doživio je sunovrat dva dana nakon krize. Ali, do danas se, itekako, oporavio, prešavši prag od 15.000 poena.

Pandan Dow Jonesa, londonski FTSE, dva dana nakon početka krize, pao je ispod granice od 5.000 poena, gdje nije bio pet godina prije toga. Danas indeks koketira s granicom od 6.500 poena.

Frankfursti DAX, koji predstavlja 30 najjačih kompanija Njemačke, također nije ostao imun na globalne turbulencije. Ali, sredinom desetog mjeseca indeks je dostigao svoj historijski maksimum, prešavši 8.600 poena.

Berze i dalje blago padnu svaki put kada je na pomolu neka politička kriza, poput Grčke, Italije ili aktuelnije u SAD-u. Naime, Kongres te zemlje ne može postići dogovor o podizanju granice za zaduživanje, tako da će Vlada uskoro ostati bez novca. Ali, investitori na berzama čine gotovo sve kako bi tržište kapitala učinili stabilnijim.

“Tržišta su sada više fokusirana na ekonomski razvoj nego na gašenje Vlade SAD-a, jednostavno zato što smo takvu situaciju i očekivali. Ovakav razvoj događaja u američkom Kongresu bio je predvidljiv, zato smo više fokusirani na kratkoročne indikatore. Također, okrećemo se azijskom regionu, gdje vidimo sve pozitivnije ekonomske brojke. Zbog svega toga danas smo stabilniji”, kaže berzanski trgovac Oliver Roth.

Mali investitori

Snaga je u brojevima i tehnologiji. Mnogi smatraju da je to rješenje za veću stabilnost. To se pokazalo tačnim kada je NYSE – berzansku kuću sa Wall Streeta sa stogodišnjom tradicijom, kupila kompanija ICE iz Atlante, koja je prije 12 godina počela kao start-up.

Upravo ICE svoje poslovanje zasniva na mnoštvu malih investitora koji od kuće preko interneta trguju na svjetskim tržištima kapitala.

“Ne mislim da je ovo ‘tačka na i’, ili nešto slično. To je, jednostavno, kontinuirana evolucija. Vjerujem da ćemo u budućnosti vidjeti sve više elektronske trgovine. To je tema koja plijeni sve više pažnje i vjerujem da će se nastaviti razvijati u tom smjeru”, smatra analitičar agencije Morningstar Gaston Ceron.

U totalu kada se pogleda period od zadnjih pet godina, finansijska kriza je kratkoročno oborila svjetske berze, ali je tako ukazala i na sve mane tržišta kapitala, što je u konačnici rezultiralo njegovim procvatom kakvog danas bilježimo.

Izvor: Al Jazeera