Snažan rast prihoda Facebooka, cijena dionice pala

Facebook je na kraju prvog tromjesečja imao 1,94 milijarde korisnika (Reuters)

Facebook je u prvom tromjesečju ostvario prihode od 8,03 milijarde dolara, 49 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Iako je i dobit snažno porasla, cijena dionice najveće svjetske društvene mreže znatno je pala.

Prema poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 3,06 milijardi dolara, što je 76,6 posto više nego godinu dana prije.

Prihodi ove kompanije od oglašavanja porasli su za više od 50 posto, na 7,86 milijardi dolara. Pritom prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine oko 85 posto ukupnih prihoda Facebooka, dok su prije godinu dana činili 82 posto ukupnih prihoda.

Oglašivači preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, mada je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevno privlače milione posjetitelja.

Prema procjenama analitičke firme eMarketer, Facebook bi ove godine od mobilnog oglašavanja mogao ostvariti prihode od 31,9 milijardi dolara, što bi bilo 42 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Pritom bi udio te društvene mreže na svjetskom tržištu mobilnog oglašavanja trebao dostići 22,6 posto, a predvodi Alphabetov Google sa udjelom od 35 posto, procjenjuje eMarketer.

Gotovo dvije milijarde korisnika

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju prvog tromjesečja imao 1,94 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 17 posto više nego godinu dana prije.

Dnevno je tu društvenu mrežu koristilo 1,28 milijardi korisnika, što je 18 posto više u odnosu na prošlu godinu.

U izvještaju se navodi i da gotovo 70 miliona firmi u svijetu sada ima svoju stranicu na Facebooku, koja se smatra ključnom za predstavljanje malih i srednjih preduzeća, pri čemu ta društvena mreža sada ima više od pet miliona aktivnih mjesečnih oglašivača, dok ih je na kraju 2015. godine bilo 2,5 miliona.

Dobar početak godine

“Ovo je dobar početak 2017. godine”, poručio je u saopćenju osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Iako su poslovni rezultati bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Facebooka pala je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od dva posto, skliznuvši s rekordnog nivoa od 153 dolara, dostignutog dan prije.

Pretpostavlja se da je to posljedica zabrinutosti ulagača jer je kompanija ponovo poručila da će se rast prihoda ove godine vjerovatno značajno usporiti zbog ograničenog broja oglasa koje Facebook može prikazati korisnicima, a da ih ne odvrati od korištenja mreže.

Izvor: Agencije