Snažna eksplozija u glavnom gradu Somalije

Antivladini borci zaprijetili da će srušiti predsjednika Hassana Sheikha Mohamuda, koji je dužnost preuzeo prošle godine (AFP)

Najmanje osam ljudi poginulo je u eksploziji automobila bombe u somalijskom glavnom gradu Mogadišu, saopćila je policija.

Napad koji je izveden u ponedjeljak jedan je od najkrvavijih napada u ratom razorenoj prijestolnici u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Izbrojali smo najmanje osam mrtvih do sada. Napad je izveden autobombom u blizini Narodnog teatra”, rekao je policijski dužnosnik Mohamed Duale.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za eksploziju, ali borci Al-Shababa su u prošlosti pokretali slične napade u gradu.

“Mnogi su ubijeni. Neki su bili u minibusu koji je pogođen eksplozijom”, rekao je svjedok Hasan Salata.

“Ovo je katastrofa, svuda okolo su dim i razbacana mrtva tijela”, dodao je.

Prijetnja predsjedniku

Antivladini borci zaprijetili su da će srušiti predsjednika Hassana Sheikha Mohamuda, koji je dužnost preuzeo prošle godine, nakon što ga je izabrao novi Parlament.

Iako je Al-Shabab u posljednjih nekoliko mjeseci izbačen iz stroja u Somaliji, nakon što je izgubio niz ključnih gradova pred snagama Afričke unije, grupa i dalje predstavlja moćnu prijetnju.

Prostrana ruralna područja i dalje su pod kontrolom grupe. Borci Al-Shababa izveli su niz gerilskih napada u područjima koja bi trebala biti pod kontrolom Vlade.

U nedjelju su borci Al-Shababa ponovo zauzeli južni grad Hudur, prijestolnicu regije Bakool, nakon što su se etiopski vojnici povukli van grada.

Osvajanje Hudura predstavlja oštru prekretnicu za Al-Shabab, kao prva teritorijalna pobjeda u nekoliko mjeseci.

Mogadiš je bio meta nekoliko manjih napada u proteklih nekoliko mjeseci.

U posljednjem samoubilačkom napadu u Mogadišu u septembru prošle godine je u restoranu ubijeno 18 ljudi.

Izvor: Al Jazeera