Snijeg i led otežavaju saobraćaj u regiji

Zbog snijega koji je padao tokom noći ili još pada, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u Bosni (Tanjug)

Ugaženi snijeg i poledica na cestama otežavaju odvijanje saobraćaja na putevima širom regije Balkana, a temperature zraka nešto su više u odnosnu na prethodne dane.

Snijeg otežava saobraćaj na putevima na Kosovu i u Makedoniji, gdje se stanje od ponedjeljka normalizira, piše agencija Anadolija.

Nakon što je zbog snježnih padavina proteklih dana u Makedoniji onemogućen saobraćaj u pravcu više sela koja su ostala bez električne energije, stanje u toj zemlji se polako normalizira.

Spašeno devet osoba

Direktor makedonskog Ureda za zaštitu i spašavanje Šaban Saliu rekao je kako je posljednjih sedam dana na terenu u intervencijama učestvovalo 18 radnih mašina i 14 kamiona te da je u akcijama spašeno devet osoba, među kojima četvero djece i jedan starac.

U utorak ujutro je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabim snijegom, a u zapadnim područjima s kišom.

Nešto manje oblačnosti bilo je u Hercegovini i na sjeveru zemlje.

Zbog snijega koji je padao tokom noći ili još pada, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u Bosni.

Na putnim pravcima Kupres – Livno, Šuica – Tomislavgrad i Glamoč – Mlinište dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Zahvaljujući intervencijama putne operative, prohodnost većine putnih pravaca je dobra.

U ostalim područjima ceste su mokre i mjestimično klizave.

U Užicu u Srbiji u ponedjeljak su se zbog neočišćenih ulica dogodile tri saobraćajne nesreće i 10 sudara, izjavio je za Tanjug načelnik užičke saobraćajne policije Miloš Penezić.

Na Kopaoniku minus 12 stepeni

On kaže da policija radi svoj posao i da je snimila stanje na ulicama u gradu, ali da su i oni i vozači u ovakvim uvjetima nemoćni.

“Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Čistimo koliko možemo s obzirom da sneg pada, ali policija ne radi svoj posao i ne kontroliše da li vozači imaju zimske gume, a naša je preporuka da im trebaju i lanci”, rečeno je Tanjugu u užičkoj Zimskoj službi.

Najhladnije mjesto u Srbiji bio je Kopaonik, gdje je izmjereno minus 12 stepeni, u Beogradu je bilo minus jedan stepeni Celzijusa.

U Crnoj Gori pretežno je sunčano, a na sjeveru umjereno do potpuno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom tokom dana.

Izvor: Agencije