Snijeg i nevrijeme u cijeloj regiji

Većina saobraćajnih nesreća u regionu uzrokovano snijegom i nevremenom (Anadolija)

Zbog snijega i nevremena u regionu mnogi putevi su blokirani i vozači se susreću sa raznim poteškoćama u prometu, a saobraćajne nesreće su česta pojava.

Hladno vrijeme, praćeno sniježnim mećavama na sjeveru, i jakim sjevernim vjetrom u Podgorici i na jugu, zahvatilo je danas područje Crne Gore.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, u cijeloj zemlji puše umjeren i jak vjetar, na udare i olujne jačine.

Najviše snijega palo je na Žabljaku, gdje je jutros izmjeren 51 centimetar sniježnog pokrivača.

U Rožajama je palo 28, Pljevljima 23, Kolašinu 22, Andrijevici i Plavu 18, Beranama 15, Bijelom Polju 14, Šavniku šest i na Cetinju četiri centimetra.

Saobraćajne nesreće

I saobraćaj u Srbiji je usporen zbog zimskih uslova vožnje, najviše snijega je palo u južnim, istočnim, jugoistočnim i centralnim dijelovima Srbije, dok je ponegdje moguće i stvaranje snježnih nanosa .

Zbog naglih padavina i snijega u svih šest opština srbijanskog dijela Sandžaka preovladava oblačno i hladno vrijeme. Na tom području je otežan saobraćaj, a na Pešterskoj visoravani visina snježnog pokrivača je i preko trideset centimetara. U većem dijelu Srbiji je proglašen narandžasti meteo alarm.

Olujna bura što puše na Makarskom primorju brzinom od 50-ak, a na udare i do 110 kilometara na sat i dalje ometa trajektni promet na liniji Sumartin – Makarska, koji je od jučer u prekidu, doznaje se od Gradskog centra Osejava iz Makarske.

Na Makarskom području temperatura se spustila na pet stepeni Celzijusa, a na najvišem vrhu Biokova Svetom Juri jutros je izmjerena temperatura od minus 12 stepeni Celzijusa, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljačku HRT-a na Biokovu.

Zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra, vozačima se preporuča pozornija vožnja na Jadranskoj magistrali (državnoj cesti D8) kod Baškog Polja kao i na cesti (broj 535) od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu.

Zbog poteškoća u prometu, autobusi iz pravca Zagreba kasne u dolasku u Makarsku 40-ak minuta, dok na međugradskim linijama prema Splitu i Dubrovniku voze redovno, informacija je makarskog Prometa.

I u Bosni i Hercegovini danas u velikim dijelovima zemlje pada snijeg. 

Izvor: Agencije