Snimak FBI iz Oregona

Četiri naoružane osobe se i dalje nalaze u rezervatu u Oregonu, u SAD-u. Početkom mjeseca oružana grupa se pobunila protiv Savezne vlade zbog prava na zemljište. U međuvremenu, u akciji Federalnog istražnog biroa, jedna osoba je ubijena, a šest je uhapšeno.

FBI je objavio video kako bi spriječio dezinformacije o tome kako je došlo do ubistva Lavoya Finnicuma, glasnogovornika grupe u Oregonu. Vide se dva vozila zaustavljena na cesti kraj policijske blokade. Finnicum upravlja bijelim terencem. Vođa grupe Ammon Bundy je putnik u crnom džipu.

Ako pažljivo posmatrate, možete vidjeti da jedna osoba napušta vozilo držeći ruke u zraku. Gotovo četiri minute nakon toga agenti su tražili da se i drugi predaju.

“Bijelo vozilo prilazilo je blokadama koje su postavili policajci države Oregon. Tu je i traka šiljaka, koju je Finnicum izgleda promašio dok je pokušavao zaobići blokade. Malo je falilo da udari FBI agenta u trenutku kada je skretao u lijevu stranu. Vozilo se zaglavilo u snijegu”, objasnio je Greg Bretzing, agent FBI-a.

Problemi i stres

Tada Finnicum izlazi i hvata se za jaknu. FBI tvrdi da je posjedovao oružje. Policija je pucala prema njemu.

“Učinili smo sve što smo mogli kako bismo riješili ovu situaciju mirnim putem. Kao što je zabilježeno na snimku, čekali smo duži period. Bili smo u mogućnosti jednu osobu izvesti van i prebaciti je u pritvor.”

Zvaničnici FBI-ja kažu da su naoružani demonstranti u rezervatu izazvali probleme i stres lokalnom stanovništvu. Ističu da pregovarači danonoćno rade kako bi sigurno i brzo uklonili preostale članove grupe sa tog lokaliteta.

Još četiri osobe nalaze se u rezervatu. Tri muškarca i jedna žena putem videa postavljenog na internetu poručuju da će otići samo ukoliko im bude zagarantirano da neće biti uhapšeni. Preko svog advokata, njihov vođa, koji se nalazi u pritvoru, poziva ih da napuste područje.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera