Snimak o kriminalnim radnjama koji trese Republiku Srpsku

Vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska održala je sastanak u Banjoj Luci. Predstavnici opozicije nisu došli. Prethodno su izazvali buru u javnosti audiosnimkom, koji je objavila najveća opoziciona partija u RS-u – Srpska demokratska stranka, izvijestila je iz Banje Luke reporterka Al Jazeere, Ljiljana Smiljanić.

Tvrde da je to ispovijest Mile Radišića, prijatelja predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je, nakon presude banjalučkog suda na zatvorsku kaznu pobjegao u Srbiju. Na snimku govori o korupciji u vrhu entitetske vlasti. Nakon što je snimak objavljen, javni servis, radio-televizija RS-a, u izvještajima navodi kako je opozicioni SDS platio 50.000 eura za snimak.

“Sve ovo što se dešava po medijima upravo rade ljudi da bi sakrili kriminal, korupciju, svoje neznanje i svoj nerad”, kaže Bojo Gašanović iz SDS-a.

Objavili su samo jedan snimak, kažu u SDS-u. Tvrde da su tu detalji sumnjivih poslova entitetskog ministra finansija Zorana Tegeltije i kontroverznog biznismena sa crne liste Svjetske banke Mladena Milanovića Kaje.

Dodik: Ne plašim se

U audiosnimku se čuje:

Radišić: “Kaja sve preko Unicredit banke dobija kredit, kredit… zahvaljujući zato što preko 600, 700 miliona plasira državnih para, odnosno ovaj budžetskih sredstava prođe preko Unicredit banke…”

Drugi: “To sam pročit'o sve…”

Radišić: “Ovaj, sve to kontroliše Zoran [Tegeltija]. I od toga oni imaju neki procenat. Ne znam da li jedan ili dva, ovaj, u toku jedne godine. To je velika lova.”

Velika je i uloga predsjednika RS-a u korupciji, sudeći po navodima na drugom snimku, smatraju u SDS-u. Planiraju i to objaviti. Dodik poručuje da se ne plaši. Nema afera, tvrdi on, samo medijsko spinovanje.

“Stalno se bljuje sa tom pričom o kriminalu i korupciji. Ja nisam osuđen ni u jednom pravosudnom postupku. Protiv mene nije donešena nijedna prvostepena, ni drugostepena odluka vezano za kriminal”, kaže Dodik.

Pravosnažna presuda postoji protiv Radišića, podsjeća opozicija, ali i trogodišnja zatvorska kazna. Podsjećaju i da je Radišić pobjegao u Srbiju. Ipak, nakon objave snimka, javio se medijima da demantira i poručio da je riječ o montaži. Opozicija smatra da je to učinio zbog straha.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera