Snimali zlostavljanje učenice: Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Srbiji

Na internetu se pojavio novi snimak vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Ovog puta incident se desio u Srednjoj tehničkoj školi “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu, a akteri su, kako je Al Jazeeri rečeno u toj školi, učenici prvog razreda te škole.

Na snimku, koji je portalu Srbija danas, kako navode, poslala jedna čitateljka, vidi se kako grupa učenika u učionici maltretira jednu devojčicu.

Psiholog: Razgovor je važan

Dragan Popadić, socijalni psiholog i autor knjige “Nasilje u školama” kaže za Al jazeeru da je praksa da nakon ovakvih incidenata stručnjaci resornog ministarstva dođu i porazgovaraju i sa decom, i onom koja su žrtve i onom koja su počinila nasilje, kao i sa nastavnicima.

“Samo kažnjavanje nema posebno efekta ako se ne porazgovara sa svima. Naročito je važno pričati I sa trećom stranom – posmatračima, objasniti im kako da reaguju. Ukoliko druga deca ne reaguju, nasilnici praktično kao da dobiju podršku za to što rade. Taj izostanak reakcije drugih, održava vrđnjačko nasilje”, objašnjava Popadić.

“Kada bi većina dece skočila da brani žrtvu, veća je verovatnoća da bi nasilnici odustali”, kaže Popadić.

“Takođe, veoma je važno da se deci jasno stavi do znanja da škola ima nultu toleranciju prema nasilju, odnosno da će svako nasilje biti sankcionisano. Ta norma, kada je reč o nasilju, nije uvek vidljiva u svim školama, kao što je to recimo slučaj sa drugim oblicima socijalno neprihvatljivog ponašanja. Na primer, krađom”, objašnjava Popadić.

 

Među nasilnicima se ističe jedna devojčica, koja sve vreme šamara učenicu koja sedi na stolici.

U pozadini se čuju smeh i povici.

Niko nije pokušao zaustaviti nasilje

U trenutku kada napadnuta devojčica pokušava da rukama zaštiti glavu čuju se povici da spusti ruke i šamaranje se nastavlja.

Na snimku se ne vidi da je iko od prisutnih učenika pokušao da prekine nasilje.

Direktor škole Dragan Ranković u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru kaže da se incident dogodio 13. oktobra ove godine, a da je rukovodstvo škole za njega saznalo tek nekoliko dana kasnije, kada je jedan od učenika prijavio pedagogu škole šta se dogodilo.

“Reč je o učenicima prvog razreda. Oni su praktično tek došli u našu školu i još ih ne poznajemo dovoljno. Incident se dogodio za vreme malog odmora, kada profesor nije bio u učionici”, objašnjava Ranković.

“Mi smo odmah preduzeli sve zakonske mere. Obavestili smo i Centar za socijalni rad i MUP Srbije i Ministarstvo prosvete. Sproveli smo istragu. Učenici su saslušani u prisustvu roditelja i sada je u toku procedura koja se preduzima u takvim slučajevima”, kaže Ranković za Al Jazeeru.

Škola ima i svoj tim za zaštitu učenika od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, koji je, kako je rekao direktor Ranković, takođe obavešten o tome šta se dogodilo i preduzima mere iz svoje nadležnosti.

Protiv svih aktera događaja pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak, kaže.

Razlog nasilja – zloupotreba Facebook-profila 

Majka devojčice Jelena Nikolić ispričala je za portal SrbijaDanas.com da je sve počelo zbog Fejsbuk profila kada je njena ćerka dala svoju šifru drugarici iz odeljenja.

“Moja ćerka je dala drugarici šifru da joj deaktivira Fejsbuk profil, a onda je ta njena drugarica tu šifru dala celom razredu. E sad, ko koristi taj profil to je znak pitanja pošto mi ne možemo da uđemo na taj profil jer su joj zamenili šifru”, rekla je majka učenice.

Al Jazeera – arhiva

Prema rečima Jelene Nikolić, njenu ćerku potom su optužili da je dečacima sa lažnog profila slala slike neprimerenog sadržaja, obrađene u Fotošopu.

“Naša ćerka nema dobar telefon da bi na taj način mogla to da fotošopira. Telefon koji ona ima uopšte ne podržava tu opciju. Dakle, to je moralo da se uradi na kompjuteru ili nekom boljem telefonu, koji ona ne poseduje”, izjavila je Jelena Nikolić za portal Srbija danas, dodajući da je zbog toga njena ćerka postala žrtva vršnjačkog nasilja.

Kaže i da joj ćerka nije rekla šta se dogodilo, već njen drug iz škole, te da je, pregledavajući snimak koji joj je pokazao razredni starešina, prebrojala 33 šamara.

Policija preduzima mjere

Povodom incidenta oglasio se i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je najoštrije osudio nasilje nad učenicom Tehničke škole “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu.

“Policija će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen. Moramo kao društvo da pošaljemo jasnu poruku da ovakve stvari nisu prihvatljive i da se ne mogu tolerisati”, poručio je ministar Stefanović.

Nezavisni policijski sindikat Srbije podseća da je više puta u proteklih godinu dana apelovao na celokupno društvo da se ne sme smanjivati broj školskih policajaca, već, naprotiv, da ga je potrebno povećati. Trenutno, kažu, jedan policijski službenik obezbeđuje dve ili tri škole, koje su ponekad u potpuno različitim delovima grada, a taj nedostatak se pokušava nadomestiti najavljenim videonadzorom.

 

“Figura školskog policajca je izuzetno važna jer predstavlja autoritet za školarce, što je nemoguće reći za videonadzor. Ukoliko su oni spremni da besomučno tuku drugaricu iz razreda, šta mislite koliko će proći dok ne onesposobe ili polome nadzorne kamere?”, navode u ovom policijskom sindikatu.

Saopštenjem kojim osuđuje nasilje u Aranđelovcu i izražava zabrinutost oglasilo se i Ministarstvo prosvete Srbije.

“Ministarstvo je angažovalo sve svoje stručne kapacitete, u reagovanje je uključena Školska uprava Kragujevac, a u školu će biti hitno upućena i Republička prosvetna inspekcija u saradnji sa zaduženima za zaštitu od nasilja u Ministarstvu radi utvrđivanja stanja i činjenica i predlaganja mera i aktivnosti koje treba preduzeti”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u Srbiji ponovo otvara i pitanje strožih zakonskih mera kojima bi se obeshrabrili i kaznili nasilnici.

‘Aleksin zakon’ još na čekanju

Ipak, predlog zakona koji obrađuje tu problematiku, poznat pod nazivom “Aleksin zakon”, nazvan tako po jednoj od najpoznatijih žrtvi vršnjačkog nasilja – Aleksi Jankoviću, u skupštinskoj proceduri je više od godinu i po, ali nikako da stigne na dnevni red za usvajanje.

Autorka tog zakona je profesorka novosadskog Pravnog fakulteta Dragana Ćorić sa grupom saradnika.

Kako je ranije objašnjavala, reč je zapravo o izmenama dva postojeća zakona i uvođenju trećeg, koji inicira formiranje posebne institucije dečjeg ombudsmana.

Predlog zakona predviđa konkretne mere za nasilne učenike, ali i oduzimanje licenci za direktore škola, koje nisu adekvatno reagovale.

Podsetimo: Aleksa Janković, učenik osnovne škole u Nišu, mesecima je trpeo maltretiranje svojih vršnjaka, a kada više nije mogao da izdrži, počinio je samoubistvo.

Utvrđeno je da rukovodstvo škole nije reagovalo na odgovarajući način da spreči zlostavljanje, ali osim novčanih kazni, nije bilo drugih sankcija.

Aleksini roditelji od tada vode borbu da se takvo nešto više ne ponovi nikome.

Za sada bez uspeha.

Izvor: Al Jazeera