Snimci iz zraka: Zgarišta Fort McMurrayja

Izvor: Jordan Redshaw/Regional Municipality of Wood Buffalo/Storyful

Iznureni i zabrinuti stanovnici kanadskog grada Fort McMurrayja vratili su se sinoć prvim konvojima, nakon što su domove morali privremeno napustiti zbog višesedmičnih požara u toj oblasti.

Povratnike je dočekala ogromna kanadska zastava na merdevinama dva vatrogasna kamiona i table na kojima je pisalo: “Obnovit ćemo zajedno” i “Mi smo ovdje, mi smo snažni”.

“Ljudima iz Fort McMurrayja, koji su krenuli kući, bit ćemo uz vas na svakom koraku”, poručio je na Twitteru kanadski premijer Justin Trudeau.

U međuvremenu, objavljeni su panoramski snimci grada nakon razornog požara, na kojima se vide brojni potpuno uništeni objekti.

Grad se oporavlja

U prvom talasu se očekuje povratak do 15.000 od blizu 100.000 evakuisanih, kojima je rečeno da moraju očekivati da će imati probleme u snabdijevanju. Ostali će doći u naredne dvije sedmice.

Izvor: Jordan Redshaw/Regional Municipality of Wood Buffalo/Storyful

Fort McMurray i okolna sela evakuisani su 3. maja, a u velikom požaru uništeno je gotovo 2.400 objekata, ali je 90 posto grada ostalo netaknuto.

Premijerka kanadske provincije Alberta Rachel Notley saopštila je u utorak da požar više ne predstavlja prijetnju za grad i da je kritična infrastruktura popravljena.

Notley je zatražila od povratnika da ponesu hranu, vodu i druge potrepštine neophodne za naredne dvije sedmice.

Izvor: Jordan Redshaw/Regional Municipality of Wood Buffalo/Storyful

Izvor: Agencije