Snimci: Kako je Gruevski tražio milione za spomenike u Skoplju

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) održao je šestu konferenciju za novinare, na kojoj su objavili novih 11 audiosnimaka nezakonito prisluškivanih telefonskih razgovora.

Ovaj put riječ je o navodnim snimcima razgovora aktuelne ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i ministra finansija Zorana Stavreskog o neracionalnoj potrošnji državnog novca i slabim prihodima bužeta.

U razgovoru se spominju nerealni zahtjevi premijera Nikole Gruevskog za trošenje državnog novca za gradnju spomenika, odnosno projekta “Skopje 2014”.

Zahtjev usred noći

U jednom od razgovora, kako tvrdi opozicija čuje se kako ministar finansija kaže, da je premijer traži potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom koja treba graditi puteve, bez raspisivanje tendera.

“Gruevski je usred noći kod ministra finansija Stavreskog naručivao protivzakonito podizanje kredita od 700 miliona eura. Ministar finansija u telefonskim razgovorima kaže da je Gruevski čovek koji je izgubio kontakt sa realnošću”, rekao je Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Najveći dio predstavljenih snimaka odnosi se na rebalans budžeta za 2012, te projekcija budžeta za 2013. i 2014. godinu.

Izvor: Al Jazeera