Snimljen napad kiselinom u Indiji

Snimak maskiranih muškaraca koji su bacili kiselinu ženi u lice (NDTV)

Dva muškarca na motociklima bacili su kiselinu u lice žene na ulici u prijestolnici Indije, što je posljednji u nizu napada kiselinom na žene u toj azijskoj zemlji.

Incident snimljen na uličnim sigurnosnim kamerama prikazuje dvojicu maskiranih muškaraca na skuteru kako bacaju kiselinu na ženu na pijaci Rajouri Garden u New Delhiju.

NDTV, privatna indijska televizijska stanica, objavila je vijest da je ženi pola lica spaljeno u napadu.

Žena je vrištala i zvala u pomoć, ali joj niko od prolaznika na prometnoj pijaci nije pritekao u pomoć, objavio je NDTV.

Indijci razbješnjeni napadom su svoje ogorčenje iskazali na socijalnim mrežama, a protesti su zakazani u New Delhiju.

Napadi na žene su u porastu, a Nacionalni biro za evidenciju kriminala je objavio da je prošle godine zabilježeno 309.546 zločina usmjerenih protiv žena, dok ih je 2012. godine zabilježeno 244.270.

U periodu od 2010. do 2012. je zabilježeno 225 napada kiselinom, navodi Biro. Aktivisti navode da je taj broj mnogo viši.

Ožiljci i stigma

Osobe koje prežive napad kiselinom obično čitav život nose ožiljke, a budu izloženi i javnom stigmatiziranju. Aktivisti kažu da se malo stvari promijenilo, uprkos prošlogodišnjim koracima usmjerenim da se ukine ova pošast.

U julu prošle godine je indijski Vrhovni sud dao državama tri mjeseca da nametnu restrikcije na prodaju kiseline, ali aktivisti kažu da je i dalje lako kupiti kiselinu, te da je ona jeftina.

Sud je također kazao da žrtve moraju dobiti 300.000 rupija (4.730 dolara) kompenzacije, a trećinu toga u roku od 15 dana nakon napada.

Napadi kiselinom su proglašeni kriminalnim prestupom kažnjivim sa najmanje deset godina zatvorske kazne, nakon fatalnog grupnog silovanja studentice u autobusu u New Delhiju, decembra 2012. To silovanje je izazvalo proteste širom države.

Napadi kiselinom su stara boljka Indije, a često su usmjereni na žene na javnim mjestima, kao osveta povezana sa mirazom ili zemljišnim sporovima, odnosno kada budu odbijena udvaranja muškarca.

Izvor: Al Jazeera i agencije