Snižen kreditni rejting Francuske

Prije dvije godine tri najveće kreditne agencije (Fitch, Moody's, i Standard & Poor's) lišile su Francusku prestižnog AAA, ali je u petak S&P otišao korak dalje, ustvrdivši da visoka nezaposlenost otežava Vladi provedbu reformi koje bi potaknule ekonomski rast.

“I dalje smo među najboljima”, tvrdi francuski ministar finansija Pierre Moscovici nakon što je kreditna agencija snizila kreditni rejting Francuske sa AA+ na AA.

Jedan od najviših u svijetu

“Francuski kreditni rejting AA ostaje jedan od najviših u svijetu i eurozoni. Zemlje koje imaju ovu ocjenu i višu su Njemačka, Austrija, Finska i Luksemburg. Tako da smo i dalje vrlo moćna zemlja. Dodao bih da je agencija S&P naglasila da je Francuska pouzdana zemlja, koja ima povjerenje investitora”, rekao je on.

Pariška berza u petak je u padu, ali ne samo zbog snižavanja kreditnog rejtinga zemlje.

Nathalie Martin-Pelras, investitorka na Pariškoj berzi, kaže: “Danas se nastavlja jučerašnji trend, na osnovu vijesti iz svijeta, poput stanja ekonomije SAD-a, a u Evropi snižavanja kamatnih stopa Evropske centralne banke.”

Ekonomisti odluku S&P-a ne uzimaju pretjerano ozbiljno. Slično kao što je bio slučaj i kod snižavanja kreditnog rejtinga SAD-a, argument je da analize kreditnih agencija zaostaju za stvarnim ekonomskim pokazateljima.

Izlazak iz recesije

Pierre Brossard, ekonomista, smatra: “To pomalo iznenađuje, jer čini se da cjelokupna ekonomija eurozone, a naročito Francuska, izlaze iz recesije. Francuska je u drugom kvartalu zabilježila veoma jak rast bruto društvenog proizvoda. Još nemamo podatke za treći kvartal, ali bi i oni trebali biti pozitivni. Mislim da su agencije generalno tokom ove krize veoma zaostajale za stvarnim ekonomskim prilikama.”

Iako je kreditna agencija snizila rejting, njegovi izgledi ipak su poboljšani sa “negativno” u “stabilno”. Iz agencije javljaju da su šanse da se rejting promijeni u naredne dvije godine manje od 30 posto.

Izvor: Al Jazeera