Snižen kreditni rejting Slovenije

Agencija upozorila i na političke rizike u provođenju reformi nakon što je Vlada izgubila parlamentarnu većinu (Al Jazeera)

Agencija Standard & Poor's snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije za jednu razinu, sa A na A-, zbog potencijalnog rasta državnog duga kako bi se sanirale banke u državnom vlasništvu, te zbog neizvjesnih mogućnosti ekonomskog rasta, objavile su agencije.

Agencija S&P navodi da će očekivana pomoć države bankama u njenom pretežnom vlasništvu, kako bi se one očistile od loših kredita ove godine, povećati slovenski državni dug za tri do četiri milijarde eura.

U tom slučaju krajem godine udio duga bi u nacionalnom BDP-u porastao na 59 posto krajem godine, što je više od prvobitnih predviđanja.

Kako su prenijeli slovenski mediji, S&P predviđa da će se Slovenija ove godine postići cilj o smanjenju budžetskog deficita na tri posto BDP-a, jer se uz lanjske mjere fiskalne stabilizacije u ovoj očekuju i nove mjere.

Politička kriza

Međutim, ova agencija upozorava i na političke rizike u implementaciji planiranih reformi nakon što je Vlada izgubila parlamentarnu većinu.

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala poslije objavljivanja izvještaja Komisije za borbu protiv korupcije, koja je u januaru optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovća, za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Predsjednik Parlamenta Gregor Virant je zatim napustio tu poziciju, a njegova Građanska lista izašla je iz vladajuće koalicije.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je, također, najavio svoj odlazak iz Vlade 22. februara.

Izvor: Agencije