Oglasi

Snježna lavina odnijela porodicu na Kosovu

Broj žrtava u selu Restelica raste, a jedino petogodišnja djevojčica preživjela tragediju porodice Reka.
Vjetar i snježni nanosi otežavaju rad spasilačkih ekipaAdmir Idrizi

U snježnoj lavini u selu Restelica kod Dragaša na jugu Kosova poginulo je najmanje devet osoba iz jedne porodice, a samo jedna djevojčica je nađena živa.

Kako je za Al Jazeeru potvrđeno iz kosovske policije, devet žrtava iz porodice Reka je pronađeno, a tragalo se za još jednom osobom.

Admir Idrizi, stanovnik obližnjeg Kruševa, koji trenutno boravi u Restelici, rekao je za Al Jazeeru da je u kasnim poslijepodnevnim satima obustavljena potraga za mlađim muškarcem zbog "lošeg vremena i mraka".

Međutim, poslanik u Skupštini Kosova Murselj Haljimi, koji je posjetio mjesto događaja, izjavio je Tanjugu u poslijepodnevnim satima u nedjelju da je broj žrtava narastao na 10, nakon što su u nedjelju pronađena tijela tri člana porodice Reka.

Idrizi, čije fotografije potrage za žrtvama eksluzivno objavljuje Al Jazeera, kazao je u nedjelju navečer da je mjesto nesreće posjetio i kosovski premijer Hashim Thaci s ministrima.

Djeca među žrtvama

Ranije u nedjelju Idrizi je kazao Al Jazeeri da je do jutarnjih sati pronađeno sedam žrtava, a da je djevojčica spašena.

"Jedino je spašena petogodišnja devojčica sa neznatnim promrzlinama na rukama, koja je privremeno zbrinuta u bolnici, a prvu pomoć pružili su joj lekari na licu mesta", potvrdio je Haljimi u nedjelju poslijepodne.

Među poginulima ima djece, a najmlađe dijete imalo je dvije godine, kazao je Haljimi.

U nedjelju poslijepodne, u potrazi za nestalima učestvovali su pripadnici kosovskih snaga sigurnosti, policija i vatrogasci.

„Jučer oko 9:30 je krenula lavina u naselju Platišta u selu Restelica, Dragaš. Pritom je šest kuća potpuno nestalo do temelja a još devet je uništeno“, kazao je Idrizi.

Kako je Idrizi naveo u svojoj e-mail poruci, 11 osoba bilo je zatrpano snijegom.

„Prvi u pomoć su pristigli meštani sela Restelice kao i sela Kruševo. Posle podne su pristigli i vatrogasci, kosovske bezbednosne snage, policija i KFOR“, rekao je Idrizi.

Rukama otklanjali snijeg

„Naselje Platišta se nalazi na veoma nepristupačnom mestu i mehanizacija ne može doći do mesta nesreće pa se sve radilo ručno“.

On je dodao da su na mjestu događaja u subotu bili ministar infrastrukture Kosova Fehmi Mujota, svi pripadnici opštinskog štaba za vanredne situacije, kao i predstavnici kosovske vlade.

Policija je ranije saopćila da je lavina, koja se obrušila na kuće visine oko 10 metara, a prečnika 500 metara, pokrila između 10 i 15 kuća, od kojih su samo dvije bile naseljene.

Vlasnici preostalih kuća bili su na radu u inostranstvu.

U selima opštine Dragaš visina snijega dostigla je 2,5 metara.

Žaljenje zbog tragičnog događaja u ovom selu, koje se nalazi na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije, izrazili su najviši kosovski zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije