Snowden: Nisam bio špijun nižeg ranga

Edward Snowden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo (Getty Images)

Odbjegli američki obavještajac Edward Snowden je izjavio da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inozemstvu za obavještajne agencije.

U prvom intervjuu za neki američki medij Snowden je u izjavi za televiziju NBC opovrgnuo tvrdnje da je u svom poslu “bio jedva špijun nižeg ranga”, navodeći da je radio “na svim razinama, od osnovnih stvari do vrhunskih”, prenosi Tanjug.

Snowden, bivši obavještajac američke Nacionalne sigurnosne agencije, dobio je azil u Rusiji u kolovozu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obavještajni sustav objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD-u i diljem svijeta, nadgledanjem internetskih i telekomunikacijskih podataka.

Intervju sa Snowdenom objavljen je prošlog tjedna i u srijedu će biti emitiran u cijelosti, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Tajno, pod drugim imenom

Snowden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, prije nego što je ukrao i objavio povjerljive dokumente NSA-e.

“Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inozemstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje”, rekao je on.

On je kazao da je radio tajno kao tehnički stručnjak za CIA-u i NSA-u, kao i za DIA-u.

“Ja nisam radio s ljudima, niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sustav radi za SAD i to sam radio na svim razinama, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Zbog toga smatram kako su tvrdnje da sam bio službenik nižeg ranga i da ne poznajem ono o čemu pričam namjerne, kako bi se dovelo u zabludu”, rekao je Snowden.

Izvor: Agencije