Snowden se obratio javnosti

Bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden prvi put se, od dolaska u Rusiju, lično obratio javnosti.

Najavio je da će zatražiti privremeni azil od Rusije, dok se ne ispune uvjeti za njegov odlazak u Latinsku Ameriku.

“Nije mi bio cilj da se obogatim kao što nisam tražio da prodam američke tajne…Tražim da podržite moj zahtjev za garancijom za slobodan prolazak do Latinske Amerike, kao i zahtjev za azil u Rusiji, dok te zemlje ne usklade zakone i moj put ne bude legalno odobren.
Namjeravam tražiti politički azil u Rusiji”.

Rusija još nije dobila zvaničan zahtjev za azil. Dok Bijela kuća najavljuje da će do kraja dana predsjednik Barack Obama razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Ujedinjeni narodi pozivaju države članice da  u slučaju Snowden poštuju osnovno ljudsko pravo na azil.

Sastanak na aerodromu

Snowden se u petak sastao s predstavnicima udruženja za zaštitu ljudskih prava i advokatima na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Osoba kojoj je Snowden navodno poslao pismo tvrdi da Sjedinjene Američke Države vode kampanju kako bi mu se spriječilo odobravanje azila, kojeg je zatražio od 21 države.

„Snowden ima nekoliko razloga da pretpostavi, kao što je to zapisano u zakonima, da mu se neće dopustiti da ode bilo gdje. U tom slučaju, stjeran je u kut i vjerovatno će zatražiti azil državu u kojoj se nalazi“, kazao je ranije ruski advokat Henri Reznik.


Snowden: Microsoft pomaže NSA

Uvjeti su, kao što je već rekao ruski lider Vladimir Putin, da svojim djelovanjem „prestane štetiti interesima američkih partnera“.

Sada je na potezu Snowden.

Ambasada SAD u Rusiji uručila je poruku Snowdenu preko jednog od aktivista za ljudska prava koji su se sastali u petak s tim odbjeglim bivšim saradnikom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i u kojoj je rečeno da on mora biti doveden pred sud.

Tatjana Lokšina iz Human Rights Watcha, rekla je novinarima da je prenijela poruku Snowdenu koju je dobila uoči sastanka. Potvrdila je da Snowden namjerava zatražiti politički azil u Rusiji, jer, kako je rekao, „ne može otputovati u Južnu Ameriku“, prenosi Russia Today.

Venecuela, koja američkom zviždaču nudi azil i često se spominje kao njegova željena destinacija, nastavlja s antiameričkom propagandom.

Propaganda Venecuele

Iris Varela, ministrica za zatvorske poslove poznata po radikalnoj retorici i gorljivoj podršci Huga Chaveza, pozvala je građane ove južnoameričke države da se maknu s Facebooka.

„Drugovi, poništite svoje Facebook profile, radili ste besplatno kao doušnici CIA-e. Pogledajte slučaj Snowden“, poručila je sunarodnjacima.

Ona tvrdi da bi sve države koje su žrtve, kako kaže, „gringo špijuniranja“, trebale tužiti SAD i osigurati kompenzaciju ne bi li tako američka ekonomija propala.

„To nema smisla, osim što je propaganda pred publikom. Čini se kao komentar obožavatelja, a ne visokog vladinog dužnosnika, jer to neće uništiti ničiju ekonomiju. Da svi tužimo Facebook, koji nije državna kompanija nego ona ograničene odgovornosti, ako ga tužimo, Facebook bi bio time oštećen, a ne ekonomija SAD“, rekao je stručnjak za društvene mreže Frank Monroy.

Kina i SAD rade na obnavljanju bilateralnih odnosa.

U Washingtonu, zamjenik američkog državnog tajnika William Burns rekao je da se oko osjetljivih tema treba otvoreno razgovarati i međusobno konsultirati.

„Zato smo bili jako razočarani kako su se vlasti u Pekingu i Hong Kongu nosile sa slučajem Snowden, što je potkopalo naš trud da gradimo povjerenje koje je potrebno da riješimo teške probleme“, istakao je.

Kineska strana odgovora – poštivali smo zakon.

„Što se tiče slučaja Snowden, kineska Vlada je uvijek poštivala lokalne vlasti Hong Konga koje su postupile u skladu sa zakonom. Njihovom pristupu nema se što zamjeriti“, kazao je kineski državni savjetnik Yang Jiechi.

Na testu su američko ruski-odnosi. Dvije države nemaju potpisan ugovor o međusobnom izručenju, pa je moguće da Moskva Snowdenu postane novi dom.

Negiranje Microsofta

Ranije je objavljeno kako Snowden posjeduje dokaz da je globalni tehnološki gigant Microsoft blisko sarađivao s američkim obavještajnim agencijama, uključujući Nacionalnu agenciju za sigurnost (NSA) i Federalni istražni biro (FBI), kako bi se osiguralo da se klijenti kompanije mogu špijunirati, piše Guardian.

Novine su objavile da je u dokumentima koje je ponudio Snowden pokazano da je Microsoft pomogao NSA-i da zaobiđe enkripcije kompanije kako bi mogli presresti web razgovore na Outlook.com.

Također, navedeno je da je Microsoft ove godine sarađivao s FBI-jem da se NSA-i omogući lakši pristup Microsoftovom cloud servisu za pohranu podataka SkyDrive.

Nakon što je Microsoft kupio Skype, NSA je dobila način da utrostruči broj videopoziva koje može prikupiti putem Prisma.

Microsoft je negirao ove optužbe u saopćenju obavljenom u četvrtak.

“Mi smo se samo povinovali naređenjima o specifičnim korisničkim nalozima ili identifikatorima, a ne bi smo pristali na trajni nalog kojim bismo ispunjavali zahtjeve, kako je to bilo navedeno u medijima proteklih sedmica”, rečeno je u saopćenju.

“Microsoft nema trajni nalog s Vladom, niti im pruža direktan pristup SkyDriveu, Outlook.com, Skypeu ili nekom drugom Microsoftovom proizvodu.”

Kompanija je prethodno saopćila da je tokom šestomjesečnog perioda u 2012. godini predala podatke o blizu 32.000 korisničkih naloga, ali da ne mogu reći više zbog zabrane koju je uvela Vlada SAD-a kojom se zabranjuje svim tehnološkim kompanijama da govore o njihovim aktivnostima.

U međuvremenu je Guardianov novinar, koji je u centru Snowdenovih objava, kazao kako mu je njegov izvor rekao da nije dao nikakve informacije ruskim ili kineskim vlastima.

Glenn Greenwald je u članku objavljenom u srijedu na Guardianovoj internetskoj stranici napisao da je razgovarao tokom vikenda sa Snowdenom i u utorak, te da je zviždač “žestoko negirao” glasine da su u posjed njegovih podataka došli Moskva ili Peking.

Izvor: Al Jazeera i agencije