Snowdenova sudbina u rukama ruskih vlasti

Correa je potvrdio da ga je nazvao američki potpredsjednik Joe Biden i zatražio da Snowdenu odbije molbu za azil (AFP)

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa potvrdio je da prebacivanje Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA), koji ne može napustiti Moskvu od kako je zatražio politički azil u Ekvadoru, ovisi o “ruskim vlastima”, prenosi Hina.

“Da bi zatražio azil, mora se nalaziti na ekvadorskom teritoriju. Za sada rješenje, odnosno Snowdenova sudbina, ovisi o ruskim vlastima”, rekao je Correa u razgovoru za ekvadorsku televiziju Oromar.

Snowden, koji je objavio postojanje tajnog američkog programa praćenja elektronskih komunikacija, od prošle nedjelje se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, gdje je stigao iz Hong Konga.

Snowden je zatražio politički azil u Ekvadoru, koji je prije godinu dana u svojoj ambasadi u Londonu dao azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu.

Bidenova molba za odbijanje azila

“Mi nismo izazvali ovu situaciju. Snowden je u kontaktu s Assangeom, koji mu je preporučio da zatraži politčki azil u Ekvadoru”, dodao je Correa.

“Stigne li na ekvadorski teritorij, razmotrit ćemo njegov zahtjev, kao što smo razmotrili Assangeov”, rekao je ekvadorski predsjednik, naglasivši da će “u ovom slučaju zatražiti savjet SAD-a”.

Correa je prije potvrdio da ga je nazvao američki potpredsjednik Joe Biden i zatražio da Snowdenu odbije molbu za azil.

Na Bidenovu molbu, Correa je odgovorio da Ekvador ne može razmatrati Snowdenov zahtjev, jer on nije “fizički prisutan na teritoriji te zemlje”.

Snowden je pobjegao iz SAD-a nekoliko sedmica pošto su u Guardianu i Washington Postu objavljene informacije koje je tim listovima dostavio o tajnom programu špijuniranja interneta i telefonskog saobraćaja koji provode američke vlasti.

Izvor: Agencije