SNSD i HDZ protiv ravnopravnosti Srba u Federaciji BiH

Parlamentarna skupština BiH na jednoj od sljedećih sjednica bavit će osiguranjem poštivanja prava Hrvata (Fena)

Inicijativa Denisa Bećirovića, zastupnika Socijaldemokratske partije BiH, kojom se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona kantona te Kantona 10 da u roku 30 dana izmijene ustave s ciljem osiguranja ravnopravnosti Srba dobila je podršku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

No, za tu inicijativu, kao ni za precizno osiguranje ustavne ravnopravnosti bosanskog i srpskog jezika, te latiničnog i ćiriličnog pisma, nisu glasali zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Objašnjavajući zahtjev za osiguranje ravnopravnosti Srba u svim kantonima entiteta Federacija BiH, Bećirović je rekao da je “od iznimne važnosti osigurati ravnopravnost svih na svakom pedlju države”.

Bećirović i za prava Hrvata

Bećirović je najavio i da će se na jednoj od narednih sjednica baviti osiguranjem poštovanja prava Hrvata.

Budući da inicijativa predviđa da kantoni koji u ustavu nemaju osiguranu ravnopravnost Srba u roku 30 dana izmijene svoje ustave, pojedini zastupnici izrazili su sumnju da će to biti ispravljeno u tom roku.

Takav potez SNSD-a iznenadio je brojne parlamentarce s obzirom na to da se stranka koju vodi Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, predstavlja kao politička stranka koja se zalaže za prava Srba i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, konstatiraju bh. mediji.

Izvor: Agencije