Sobotka: Ko slavi AfD u Bundestagu ne vidi dalje od nosa

AfD, Frauke Petry
Petry je rekla da neće u klub AfD-a te je naglo napustila konferenciju za novinare čelništva stranke (Reuters)

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je da onaj tko slavi to što je krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ušla u Bundestag na saveznim izborima u Njemačkoj “ne vidi dalje od nosa”.

Na izborima za 19. saziv Bundestaga AfD je osvojio blizu 13 posto glasova i postao treća najjača politička stranka u zemlji i prva desno populistička stranka koja će nakon Drugog svjetskog rata ući u njemački parlament.

Sobotka je upozorio da AfD danas huška protiv izbjeglica, a sutra će, kaže, protiv Čeha i Poljaka.

“Vjerujem da će Angela Merkel sastaviti stabilnu vladu. To je važno ne samo za Njemačku već i za češko-njemačke odnose. Ako se netko raduje zbog izbornih rezultata AfD-a, ne vidi dalje od nosa. Danas huškaju protiv izbjeglica i Europske unije, sutra će meta biti Česi i Poljaci”, napisao je Sobotka na svom Twitter-profilu, prenosi Tanjug.

Istovremeno su duboki unutarstranački sukobi potresli AfD u ponedjeljak, samo dan nakon što je ta stranka krajnje desnice izabrana u parlament, te je supredsjednica Frauke Petry najavila da u novom sazivu Bundestaga neće ući u zastupnički klub AfD-a.

Petry: ‘Djelovat ću samostalno’

“Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a”, rekla je Petry nakon što je naprasno napustila konferenciju za tisak čelništva stranke, prenosi Hina.

Objasnila je da se želi zauzimati za “konzervativnu i realnu politiku”.

Petry je prije toga u jutarnjem programu javnog servisa ZDF žestoko kritizirala neke istupe stranačkih tvrdolinijaša, poput istupa Alexandra Gaulanda, koji je odmah nakon izbora najavio da će Angeli Merkel “biti za petama”.

Petry može samostalno djelovati kao zastupnica jer je u Bundestag izabrana izravno, a ne preko stranačke liste.

Sukob između Petry i nekih čelnika stranke u vezi s političkim smjernicama traje već mjesecima.

Petry zastupa umjerenije krilo, koje želi izgraditi AfD kao građansku konzervativnu stranku.

Drugo krilo, na čijem čelu stoji Gauland, diskreditira stranku relativiziranjem prošlosti, a posebice razdoblja nacionalsocijalizma, smatra Petry.

Gauland je nedavno izjavio da Njemačka može biti ponosna na “učinke” vojnika Wehrmachta.

Utjecajni njemački mediji dan nakon izbora na kojima su demokršćani pobijedili s najlošijim rezultatom od 1953. godine ocjenjuju da postoje pobjednici i “pobjednici”, a jedina mogućnost, “Jamajka koalicija”, zapravo je i posljednja opcija jer Merkel, čini se, nema “plan B”.

Mediji komentiraju i da bi novi izbori bili neizbježni ako bi i “Jamajka koalicija” propala.

Nitko od sudionika, međutim, ne želi riskirati, među ostalim, i zato što bi to samo ojačalo AfD, ocjenjuju njemački mediji.

Navodi se kako ima dosta otvorenih pitanja koja će se rješavati u sljedećem razdoblju – kad će Berlin dobiti vladu, moguće i u bojama zastave Jamajke, između demokršćana (crni), liberala (žuti) i zelenih (zeleni), kakvu još nikad u svojoj povijesti nije imao, te kako će Merkel uspjeti uskladiti politička shvaćanja liberala na čelu s mladim Christianom Lindnerom, sa stavovima stranke Zelenih.

Schulz: ‘Zadatak nam je braniti demokratiju u opoziciji’

U trenutku kad je Socijaldemokratska partija (SPD) nakon povijesno najlošijeg rezultata s 20-ak posto glasova donijela odluku da ide u oporbu postalo je jasno da je “Jamajka-opcija” jedina, a Cem Özdemir, prvi Nijemac turskog porijekla na čelu jedne stranke, ponosan je što su Zeleni iznenada postali “čimbenik moći”, prenosi Tanjug.

Lider SPD-a Martin Schulz izjavio je da njemački socijaldemokrati imaju dužnost otići u oporbu i braniti demokratske vrijednosti svoje zemlje.

“Mi smo razumijeli naš zadatak – da budemo snažna oporba u ovoj zemlji i obranimo demokraciju protiv onih koji to dovode u pitanje i napadaju”, rekao je Schulz, kako je prenio Reuters.

Pojedini konzervativci i druge njemačke stranke kritizirali su SPD kad je najavio da će otići u oporbu, samo nekoliko minuta nakon objavljivanja prvih rezultata izbora.

Prema službenim preliminarnim rezultatima, demokršćani su osvojili 33 posto glasova, a prate ih socijaldemokrati s 20,5 posto.

Na trećem mjestu nalazi se AfD s 12,6 posto glasova, a slijedi ga Slobodna demokratska partija s 10,7 posto.

Ljevica je osvojila 9,2, a Zeleni 8,9 posto glasova.

Izvor: Agencije