Sobotka: Zatvaranje granica – krv na Balkanu

Zatvaranje granica pojedinih balkanskih zemalja nije dobar put jer to može biti povezano s jakim sukobima, kaže Sobotka (EPA)

Češki premijer Bohuslav Sobotka ocijenio je da bi zatvaranje granica zemalja Zapadnog Balkana kao domino efekt zatvaranja Njemačke za izbjeglice, lako obnovilo stare krvave sukobe na Balkanu i da se Evropska unija mora dogovoriti s Albanijom, Makedonijom i Bugarskom da čuva njihove granice.

U intervjuu za današnje izdanje češkog sedmičnika Respekt Sobotka je rekao kako bi se izbjeglički val prelio na Balkan i da zato misli da zatvaranje granica pojedinih balkanskih zemalja nije dobar put, jer to može biti povezano s jakim sukobima, prenosi Beta.

“Jednostavno, Balkan još nije integriran, a sjećanja na ratove su tamo veoma živa. Ako Turska u saradnji s Grčkom ne bude u stanju kontrolirati pritisak migracije, rješenje je dogovoriti se s Bugarskom, Makedonijom i Albanijom, pružiti im maksimalnu pomoć i početi reguliranje migracije na njihovim granicama”, kazao je Sobotka.

Izjavio je da bi tako Evropska unija izvršila dodatni pritisak na Grčku da bolje sarađuje s Turskom u savladavanju izbjegličkog vala.

O takozvanom planu B da Brisel postavi branu izbjegličkom valu na južnim granicama Makedonije i u Bugarskoj raspravljat će na vanrednom samitu u Pragu 15. februara premijeri Višegradske grupe koji ga zajedno žele predložiti u Briselu.

“Očuvanje Šengena nije samo u interesu Češke, Slovačke, Poljske, već i zemalja kao što su Njemačka, Francuska, Holandija. Nijedna od tih zemalja nije najavila da želi uvesti neke mjere koje bi značile razbijanje šengenskog prostora. Niz zemalja, uključujući i nas jača patrole na granicama, ali niko ne planira razbiti Šengen,” rekao je češki premijer.

Posljedica zatvaranja granica

Zatvaranje njemačkih granica, prema ocjeni češkog premijera, ne bi značilo neposrednu opasnost da Češka postane tranzitna zemlja.

“Granicu bi odmah zatvorila Austrija. Budući da Mađarska na granici ima ogradu, a Slovačka je spremna preduzeti veoma oštre mjere sigurnosti, vjerovatno bi skrenuo migracijski tok. Djelomično bi se zaustavio, a djelomično bi se zatvarale granice pojedinih balkanskih država”, rekao je Sobotka.

Premijer Sobotka ponovno je kritizirao predsjednika Češke Miloša Zemana da besmisleno i bez potrebe među Česima sije paniku i strah od izbjeglica i svih muslimana te izaziva podjele u društvu, jer za sebe priprema pogodno tlo da bude izabran na čelo Češke i za naredni mandat.

“Sve smjera ka jačanju tenzija u društvu. Koristi (Zeman) strah koji ljudi imaju od grupe Islamska država Irak i Levant, terorista, nesposobnosti da se izađe na kraj s migracijskim valom. Izjave tipa ‘Teroristi će napasti i u Pragu’, ‘Preko Češke će preći izbjeglički val’, ‘Izbjeglice su organizirana armija’ – to sve prirodno jača strah ljudi”, kazao je Sobotka.

Za gestu češkog predsjednika koji je izazvao najdublji jaz u društvu Sobotka je označio to što je na godišnjicu plišane revolucije 17. novembra na demonstracijama ekstremista protiv islama i izbjeglica stao rame uz rame pored lidera Bloka protiv islama Martina Konvičke koji poziva Čehe da izbjeglice “pretvore u koštano brašno”.

Izvor: Agencije