Makedonija: Sporazum o imenu usvojen u Odboru za evropske poslove

Za izglasavanje zakona potrebna je natpolovična većina od 120 zastupnika (Anadolija)

Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta je, bez prisustva članova opozicije, usvojio Prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije. 

Prethodno, većinom glasova, parlament je prihvatio da se o tom zakonu odlučuje po skraćenoj proceduri, što je za najuticajniju opozicionu VRMO-DPMNE bilo neprihvatljivo pa su poslanici te stranke napustili sjednicu i najavili da više neće učestvovali u odlučivanju o ratifikaciji.

Prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma o novom imenu Makedonije naći će se u srijedu na plenarnoj sjednici parlamenta, kada se očekuje da će biti i izglasan.

Opozicija, međutim, smatra da je taj sporazum neustavan i štetan po Makedoniju.

Dok je ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov obrazlagao zakon, zastupnici opozicije lupali su po skupštinskim klupama i dobacivali “Izdajnici, prodali ste državu”, prenio je Tanjug.

Danev: Genocid nad pravnom državom

“Sporazum s Grčkom je protuustavan, a kapitulantska vlada gura nas da sudjelujemo u genocidu nad pravnom državom”, rekao je zastupnik opozicije Dragan Danev.

Sporazumom, koji su postigla dvojica premijera – Zoran Zaev i Alexis Tsipras, Makedonija bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Za izglasavanje zakona potrebna je natpolovična većina od 120 zastupnika, odnosno glasovi njih 61.

Zastupnik najjače opozicijske stranke VMRO-DPMNE, Antonio Milošoski kazao je ranije da bi se o Prijedlogu zakona o ratifikaciji sporazuma s Grčkom najprije trebao izjasniti Odbor za vanjsku politiku, kao matično tijelo kojem je on na čelu. 

“Sve drugo je kršenje zakona”, tvrdi.

Usprkos nesporazumima vlasti i opozicije, prije nego što je parlament i počeo razmatrati predloženi zakonski akt, predsjednik parlamenta Talat Xhaferi je za agenciju MIA rekao kako očekuje da će sporazum biti ratificiran do petka.

Prije stupanja na snagu, zakon treba potpisati predsjednik Makedonije Đorge Ivanov, koji se ranije usprotivio sporazumu o makedonskom imenu.

Ivanov je, međutim, još ranije iznio “konačan stav” po kojem neće potpisati zakon.

Nakon isteka roka od sedam dana, parlament će se ponovno izjašnjavati o istom prijedlogu.

Mogući vanredni izbori

Ako ni tada Ivanov ne potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma s Grčkom, najverojatnije će uslijediti vanredni parlamentarni izbori koji će imati referendumski karakter.

Xhaferi je, inače, imao nekoliko sastanaka sa svim šefovima parlamentarnih grupa, vlasti i opozicije, jer se vladi žuri s ratifikacijom zbog sastanka Evropskog vijeća krajem juna.

Tada bi, naime, Vijeće trebalo Makedoniji dati “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Sporazumom je predviđeno da, nakon ratifikacije u parlamentu, grčka strana obavještava EU i NATO da odustaje od blokade Makedonije na euroatlantskom putu, te da može otvoriti pregovore o članstvu u EU i priključiti se Alijansi.

Izvor: Al Jazeera i agencije