Socijalna pomoć kao donacija strankama

Neki od najsiromašnijih građana Srbije donatori su političkih stranaka. Agencija za borbu protiv korupcije je, kontrolirajući finansiranje stranaka, utvrdila da su korisnici socijalne pomoći strankama donirali 17.000 eura.

Nevladine organizacije traže od tužilaštva da reagira i provjeri je li riječ o prevari i nelegalnom finansiranju.

Između novca za život i stranke, neki u Srbiji su izabrali ovo drugo. Kao donatori vladajućih političkih partija pojavile su se 23 osobe koje dobijaju socijalnu pomoć.

Agenciji za borbu protiv korupcije to može značiti samo dvije stvari, izvještava Marko Subotić, reporter Al Jazeere.

“Ili ta lica koja su korisnici novčane socijalne pomoći njihov status treba preispitati da im nije potrebna socijalna pomoć… Ili je neko njihov težak socijalni položaj iskoristio i zloupotrebio tako što je u njihovo ime uplatio određen novac na račun političkih stranaka kao donaciju”, ističe Vladan Joksimović iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Donacije različitim strankama

Korisnici socijalne pomoći su prošle godine uplatili 17.000 eura političkim strankama. Osoba koja je u 2014. godini dobila 900 eura socijalne pomoći je Socijalističkoj partiji Srbije Ivice Dačića, donirala 5.500 eura.

Dvadeset jedna osoba koja je od države dobila pomoć od 80 do 1500 eura je Srpskoj naprednoj stranci premijera Aleksandra Vučića uplatila 333 eura.

Donaciju je dobila i ugašena stranka Ujedinjeni regioni Srbije bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića

“Ono što je simptomatično je da je za SNS više lica dalo identičan iznos, dok je za SPS jedno lice dalo šest ili sedam puta veći prilog od onoga što je primilo na ime socijalne pomoći od strane države za proteklih godinu dana”, navodi Joksimović.

Prvi korak u provjeri donacija treba, kažu u Agenciji, uraditi Ministarstvo rada i socijalne politike.

“Moraćemo da vidimo šta je to. ‘Ajde prvo, pre nego što poverujemo novinama da poverujemo da li je to stvarno tako, ako jeste primalac novčane socijalne pomoći će morati da nam objasni odakle mu novac za tako nešto, bez obzira bilo kojoj stranci je uplatio”, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar rada i socijalne politike.

SPS se nije želio oglašavati o izvještaju Agencije za borbu protiv korupcije. U SNS-u su rekli da nemaju saznanja da je bilo ko od njihovih donatora korisnik socijalne pomoći, dok visoka funkcionerka te partije kaže da svi navodi Agencije trebaju biti ispitani.

Tužilaštvo se ne oglašava

“Mislim da svaka stranka treba provjeriti ko su donatori, uključujući i moju stranku”, ocijenila je Zorana Mihajlović, potpredsjednica SNS-a.

I tokom izborne kampanje 2012. godine utvrđeno je da su pomagači Demokratske stranke, SNS-a i SPS-a bili ljudi iz najsiromašnijeg sloja.

Ponavljanje ovog fenomena, kažu u organizaciji Transparentnost Srbija, rezultat je nereagiranja tužilaštva.

“Da je istina u potpunosti utvrđena, možda bi se pokazalo da je to samo vrh ledenog brega i da ti ljudi, ako su uplaćivali novac koji je došao od nekog drugog i formalno se prikazivali kao donatori, da oni možda nisu ni jedini”, ističe Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Tokom izborne kampanje prošle godine tri najveće stranke su od donatora dobile 2,2 miliona eura , a za izbornu kampanju potrošili su šest puta više. 

Izvor: Al Jazeera