Sofija optužuje Skoplje za ideologiju mržnje

Osim grčkog veta vezano uz ime države, Makedoniji prijeti još jedan veto na putu eurointegracija – ovaj put od Bugarske.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, zvanična Sofija optužuje Skoplje da protiv Bugarske provodi ideologiju mržnje.

Dimitar Bečev iz Sofijskog Evropskog vijeća za vanjske odnose kaže da relacije između Makedonije i Bugarske nisu najbolje nakon 2006.

U Makedoniji se, kako tvrdi, zadnjih nekoliko godina vodi nacionalitička kampanja koja se Bugarskoj ne dopada, ali to neće dovesti do toga da vlasti u Sofiji spriječe eirointegraciju svog susjeda, kaže Bečev.

“Mislim da neće biti blokada, zato što nije pametno da stave drugi veto. Ako bi prvi veto stavila Grčka, onda se može utjecati na makedonsku politiku. Besmisleno je biti drugi”, ističe on.

‘Nacionalistička interpretacija historije’

Bugarski predsjednik na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom optužio je Skoplje da vodi antibugarsku kampanju i da jednostrano interpretira historiju na nacionalistički način.

Fule je predložio da ministri vanjskih poslova obje države stave na sto sve probleme i probaju ih riješiti.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki u petak je poslao pismo bugarskom kolegi od koga traži da se historijom bave historičari, a da vlasti rade na poboljšanju prekogranične infrastrukture. Poposki, međutim, odbacuje optužbe da se u Makedoniji vodi antibugarska kampanja.

“Takva ocjena ne odražava realnost. Ne mogu naći ni jedan primjer koji bi potvrdio ove kvalifikacije”, ističe on.

Analitičari navode parlamentarne izbore zakazane za ljeto 2013. kao jedan od razloga za oštru retoriku bugarskih političara. Političari su već ušli u kampanju. Bugarski predsjednik tražio je da Makedonija i Bugarska zajedno obilježavaju neke historijske događaje.

“Makedonski predsednik je predložio da obe zemlje u budućnosti zajednički slave Dan Evrope. Bugarski predsednik je odbacio ovaj predlog i rekao da se zajedno može slaviti delo Goceta Delčeva. Istoričari iz Sofije spominju i zajedničko obeležavanje Kirila i Metodija i Ilindenskog ustanka iz 1903”, javlja Smilevska.

Bučkovski: Zaglavljeni u prošlost

Bugarske vlasti su i prije devet godina zatražile  da Makedonci i Bugari zajedno slave nekeh istorijske događaje, kaže bivši makedonski premijer Vlado Bučkovski.

“I sad smo mi zaglavljeni u prošlost i ja se bojim da nemamo šanse u skorije vreme, sa Bugarima promeniti nešto u našim relacijama i uspostaviti prijateljske odnose”, ističe on.

Osim historije, Sofija optužuje Skoplje i za administrativne barijere prema  bugarskim biznismenima.

“Klijentelistički sistem koji se uspostavlja u Makedoniji, gdje se favoriziraju biznisi i grupacije bliske vlasti, problem je i za zemlju i za vanjske odnose. Cijeli smisao evropskih integracija je da imate slobodnu konkurenciju i da svi imaju iste uslove. Ako se dokaže da je tu žrtva bugarski biznis i da se diskriminira, onda je to legitimno pitanje”, navodi Bečev.

Kako je kazala Smilevska, Bugarska je prva priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, ali dosad su se dvije države sporile oko historijskih pitanja i tumačenja prošlosti, a ostaje i otvoreno aktuelno pitanje postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.

Izvor: Al Jazeera