Sofija produžava ogradu na granici s Turskom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske pripremit će do kraja januara detalje za produženje barijere (AFP)

Bugarska je u srijedu priopćila da će produžiti bodljikavu žicu duž granice s Turskom za dodatnih 130 kilometara, u pokušaju da spriječi ulazak rastućeg broja izbjeglica, većinom iz Sirije.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice kritizirala je ovu najavu premijera Bojka Borisova, rekavši da će to ugroziti još više ljudi i povećati ulogu trgovaca ljudima.

Više od 18.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, prešlo je granicu iz Turske tražeći azil u Bugarskoj u protekle dvije godine, povećavajući pritisak na najsiromašniju članicu EU-a.

Odlukom Borisova, bit će produžena ograda od 33 kilometra izgrađena prošle godine duž jugoistočne granice s Turskom, koja je duga 240 kilometara.

Borisov: Produženje neophodno

Bugarska Vlada očekuje novi val izbjeglica na proljeće, kada će vremenski uvjeti biti povoljniji, prenosi Srna.

“Ovo produženje je apsolutno neophodno. Gdje postoji ograda, tu nema takvog pritiska izbjeglica”, rekao je Borisov zastupnicima u Parlamentu.

Ministarstvo unutarnjih poslova pripremit Bugarske će do kraja siječnja detalje za produženje barijere, uključujući rokove gradnje.

“Ovaj obrambeni zid smanjit će pritisak izbjeglica na Bugarsku za oko sedam puta”, kazao je Borisov.

Ograda će uštedjeti Bugarskoj oko 1,2 milijuna dolara mjesečno u troškovima kontrole.

Sofija je rasporedila više od 1.000 policajaca u graničnim područjima kako bi se smanjio priljev izbjeglica.

UNHCR traži ‘otvorena vrata’

Više od 11.000 izbjeglica zatražilo je humanitarni ili izbjeglički status u Bugarskoj prošle godine, nakon prelaska iz Turske.

UNHCR, koji je u više navrata apelirao na Bugarsku da prakticira politiku “otvorenih vrata” prema izbjeglicama, priopćio je da bi dodatne restrikcije stvorile probleme na drugim mjestima.

“Zbog ove mjere, mnogi ljudi, uključujući obitelji s malom djecom, upustit će se u mnogo opasniji prelazak granice, što ostavlja izbjeglice na milost i nemilost krijumčara i trgovaca ljudima”, rekao je Boris Češkirov, glasnogovornik UNHCR-a u Bugarskoj. 

Izvor: Agencije