SOHR: U napadu ISIL-a ubijeno 58 sirijskih boraca

Odbranili smo se od napada i radimo na tome da vratimo te pozicije, kazao je jedan od komandanata sirijske vojske (Reuters)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant ubila je najmanje 58 pripadnika sirijskih sigurnosnih snaga tokom sukoba u gradu Sukhna, istočno od Palmire, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

ISIL tvrdi da je ubio “na desetke režimskih boraca” u toj oblasti, a objavio je i navodni audio snimak lidera Abu Bakra al-Baghdadija, koji poziva na pružanje otpora, prenio je AFP.

Sirijski državni mediji nisu pominjali nikakve gubitke, ali je pomenut sukob na autoputu između Deir Ezzora i Palmire.

“Zauzeli su brojne pozicije. Odbranili smo se od napada i radimo na tome da vratimo te pozicije”, kazao je jedan od komandanata sirijske vojske Reutersu.

Put koji povezuje Deir Ezzor i Palmiru

Dodao je da se put koji povezuje Deir Ezzor i Palmiru koristi samo kada je to neophodno.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo kako su strateški bombarderi ruske avijacije gađali krstarećim raketama položaje grupa ISIL i Front al-Nusra u sirijskim pokrajinama Idlib i Deir Ezzor.

Ranije je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, izvijestila da je 37 civila poginulo u ruskim zračnim udarima na Idlib.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je te tvrdnje.

Izvor: Agencije