Šojgu javio Putinu: Palmira je osvojena

Borci ISIL-a istjerani su u martu 2016, ali su Palmiru ponovo zauzeli u decembru (Reuters)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je sirijski grad Palmira potpuno preuzet od oružane grupe ISIL, prenosi agencija RIA, pozivajući se na saopćenje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Ranije je saopćeno da su se borci oružane ISIL-a povukli iz većeg dijela sirijskog grada Palmire, ali su za sobom ostaviti brojne mine, zbog čega je teško napredovanje Vladinih snaga.

Sirijske jedinice, uz podršku ruske vojske, ušle su u srijedu u antički grad nakon sukoba sa borcima ISIL-a, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U četvrtak ujutro borci ISIL-a utaborili su se u stambenim četvrtima na istoku grada.

“ISIL se povukao iz većeg dijela Palmire nakon što je postavio mine u gradu. Samoubice se nalaze u istočnim četvrtima”, izjavio je Rami Abdel Rahman, direktor nevladine organizacije.

“Vladine snage još nisu bile u mogućnosti ući u centar grada ili istočne četvrti”, kazao je Rahman.

Uništavanje hramova

Po njegovom mišljenju, nema više boraca ISIL-a u glavnom dijelu antičkog grada, smještenog na jugozapadu grada, ali je taj sektor “jako miniran”.

Palmira je upisana u svjetsku baštinu čovječanstva.

Borci ISIL-a zauzeli su taj grad u maju 2015, uništivši potom brojne hramove i izvršivši masovna pogubljenja.

ISIL je istjeran u martu 2016. godine, ali Palmiru je ponovo zauzeo u decembru.

Uz podršku ruskih bombardera, snage Vlade Sirije počele su prije nekoliko sedmica ofanzivu za osvajanje Palmire, napredujući iz pustinje u pokrajini Homs.

Izvor: Agencije