Sojuz ‘taksi’ više ne vozi na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ruske rakete Sojuz prikovane su za zemlju do završetka istrage (EPA)

Kompanija koja je prevozila putnike na Međunarodnu svemirsku stanicu više ne prima narudžbe sve do drukčije odluke.

Ruske rakete Sojuz, koje su od 2011. godine ekskluzivni prijevoznici svih astronauta na ISS, prikovane su na zemlju do završetka istrage, koju ruska svemirska agencija ubrzano vodi o uzrocima kvara rakete u kojoj su bili Rus i Amerikanac, koji se dogodio u četvrtak ujutro u Kazahstanu, prenosi Hina.

Astronaut Nick Hague i kozmonaut Aleksej Ovčinjin morali su aktivirati sistem za spašavanje kako bi odvojili kapsulu od rakete, oko dvije minute nakon polijetanja i vratili se na Zemlju.

Njihov pad su usporili padobrani i oni su se živi i zdravi prizemljili.

Obustava letova ‘nekoliko mjeseci’

Sljedeće lansiranje rakete Sojuz sa tri nova člana posade za ISS bilo je predviđeno 20. decembar, ali su svi letovi obustavljeni dok traje istraga.

Niko ne iznosi procjene koliko bi ona mogla potrajati.

“Ne želim spekulirati, može biti dva ili šest mjeseci”, rekao je Kenny Todd, član ekipe ISS-a.

Letovi će biti obustavljeni barem na “nekoliko mjeseci”, rekao je za AFP Erik Seedhouse, profesor na studiju avijjacije na univerzitetu Embry-Riddle na Floridi.

Podsjeća da su rakete Progress, koje su prevozile isključivo opremu, a čiji su lanseri slični raketi s kojom je u četvrtak bilo problema, 2015. godine doživjele neuspjeh.

“U ovom slučaju riječ je o svemirskom brodu s posadom, pa istraga mora biti stroža”, kazao je američki stručnjak.

ISS u načelu ima pet do šest članova posade, čije misije traju oko šest mjeseci.

Posao nastavljaju Boeing i Space-X

Oni se smjenjuju, tako da je posada na ISS-u neprekidno prisutna od novembra 2000. godine.

Potencijalni je problem što brod Sojuz, kojim će se vratiti na Zemlju i koji je već pristao na ISS, ima ograničenje od dvjestotinjak dana nakon pristajanja u junu 2018. godine, zbog ugrađenih akumulatora, potvrdila je Američka svemirka agencija – NASA, zbog čega se krajnji rok za povratak na Zemlju u teoriji pomiče na januar.

NASA je 2011. godine svoje brodove za vezu spremila u garažu i plaća Rusiji desetke miliona dolara za mjesto kako bi svoje astronaute prevezla na ISS.

Ti ugovori ističu krajem 2019. godine i NASA je sklopila ugovor s američkim kompanijama koje će nastaviti taj posao: Boeingom, s jedne, i SpaceX-om, s druge strane.

Problemi sa Sojuzom dodatno otežavaju zadaću Sjedinjenih Američkih Država koje vode politiku neprekidne prisutnosti u svemiru.

ISS moze letjeti i bez ljudi

Prekid bi u tom smislu bio poguban za ugled, ali i za istraživački rad na ISS-u, koji je pravi naučni laboratorij.

Incident koji se dogodio u četvrtak “pojačava pritisak na američki privatni prijevozni program kako bi se poštovali vremenski okviri”, rekao je za AFP John Logsdon, američki stručnjak za historiju istraživanja svemira i profesor emeritus na Univerzitetu “George Washington”.

ISS, uostalom, može “duže vrijeme” letjeti bez ljudske posade, utvrdio je u četvrtak Kenny Tood iz NASA-e.

Izvor: Agencije