Solana o Kosovu: Ključno je da preovladaju oprez i umjerenost

Ovo je, prema Solaninim riječima, prilika za obje strane da izvuku maksimum iz svojih pozicija i mudro rade, po ugledu na vlade Grčke i Makedonije (EPA)

Nije na Evropskoj uniji da diktira uslove za rješenje pitanja Kosova, jasno je da će za bilo kakav sporazum po tom pitanju ključnu ulogu igrati lokalne vlasti, smatra bivši generalni sekretar NATO-a Javier Solana.

“Radeći posljednjih nekoliko mjeseci sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hashim Thaci ubrzali su pregovore o ovom pitanju, sa ciljem da se postigne konačan, sveobuhvatan i pravnoobavezujući sporazum”, objašnjava Solana svoj stav u tekstu na portalu Project syndicate pod nazivom “Dobar podstrek za Balkan”, prenosi u presklipingu UNMIK-a.

Kako napominje, i Beograd i Priština svjesni su da ih “status quo” skupo košta jer koči njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i nameće veliki teret njihovim ekonomijama.

“U ovoj fazi dijaloga, ključno je da preovladaju oprez i umjerenost. Zaostavština Vučića i Thacija zavisit će najvećim dijelom od njihove spremnosti da formuliraju realistične prijedloge, koji su u skladu sa fundamentalnim vrijednostima Evropske unije”, navodi Solana.

‘Nalet svježeg zraka’

Ovo je, prema njegovim riječima, prilika za obje strane da izvuku maksimum iz svojih pozicija i mudro rade, po ugledu na vlade Grčke i Makedonije.

Kada je riječ o sporu između Grčke i Makedonije, Solana uspjeh dvije vlade da postignu sporazum o promjeni imena Makedonije karakterizira kao “nalet svježeg zraka”, a implikacije tog sporazma, po njegovom mišljenju, jasno se vide u tekstu referendumskog pitanja koje glasi “Da li podržavate članstvo u EU i NATO prihvatajući sporazum između Republike Makedonije i Republike Grčke”.

On tvrdi da su makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Alexis Tsipras pokazali “izuzetnu odvažnost i odgovoran način liderstva kako bi postigli ovaj sporazum”.

“Obojica su morali da potroše veliki dio političkog kapitala suočavajući se sa unutrašnjim nacionalističkim snagama i nepovjerenjem koje su širile opozicione stranke”, navodi Solana.

Prema njegovom mišljenju, sada je vrijeme da se poberu plodovi napornog diplomatskog rada na Balkanskom poluotoku, a bilo bi istovremeno ironično i zadovoljavajuće “vidjeti regiju razorenu etničkim sukobima i nacionalizmom kako gradi mostove u vrijeme kada toliko puno drugih grade zidove”.

“Prespanski sporazum predstavlja održiv model rješavanja sporova i na drugim mjestima zato što oličava holistički pristup rješavanju sporova, zasnovan na obećanju o obostranoj koristi… Balkanu, i ne samo Balkanu, potreban je novi narativ zasnovan na pravim prioritetima naroda, a to je upravo ono što prespanski sporazum pruža”, zaključuje Solana.

Izvor: Agencije