Solar Impulse 2 poletio iznad Tihog okeana

Švicarski pilot Andre Borschberg počeo je najdužu dionicu svog puta oko svijeta u solarnom avionu Solar Impulse 2, poletjevši iz Kine prema Havajima, preko Tihog okenaa, za šta će mu u biti potrebno pet noći, odnosno šest dana kontinuiranog leta.

Švicarac je poletio iz Nanjinga u 2:39 sati po lokalnom vremenu, javlja agencija AP.

Ovo je sedma dionica u pokušaju preleta oko svijeta u avionu s jednim sjedištem, koji pokreće motor s propelerom na sunčevu energiju.

Putovanje solarnim avionom započeto je u Abu Dabiju u martu, ali je obustavljeno na istočnoj obali Kine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta iznad okeana.

Borschberg i još jedan švicarski pilot Bertrand Piccard u turnusima lete na solarnom avionu tokom pet mjeseci u cilju promoviranja čistih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

“Ovo je trenutak istine”, izjavio je Borschberg (62) prije nego što je poletio.

Nešto teži od automobila

On je kazao da će, ukoliko let bude uspješno izveden, to pokazati kredibilitet njegove i vizije Piccarda, koju promoviraju već 16 godina, u cilju “promjene načina razmišljanja ljudi u vezi s potencijalnom čistih tehnologija i obnovljive energije”.

Nakon Havaja, plan je da Piccard odleti u Phoenix, američka savezna država Arizona.

Solar Impulse 2 je eksperimentalni avion, nešto malo teži od većeg automobila, kome su potrebni povoljni vjetrovi koji će ga gurati naprijed, ali i vedro nebo radi funkcioniranja 17.000 solarnih ćelija.

Između Nanjinga i aerodroma na Havajima ima 8.000 kilometara, a ako se tokom početne faze leta vremenski uvjeti pogoršaju, Borscherg se može vratiti u Kinu ili Japan.

Ako uspješno stigne na Havaje, švicarski pilot će postaviti nekoliko rekorda u avijaciji.

Izvor: Agencije