Solarna ogledala – novi izum u energetici

Tim naučnika iz Australije tvrdi da su razvili tehniku koja bi mogla napraviti revoluciju u proizvodnji solarne energije. To bi moglo značiti da će umjesto uglja ili plina jednog dana elektrane napajati sunce.

Odrazni paneli ili solarna ogledala – poznati kao ‘heliostati’ – skladno se okreću prema tornju. Prema njemu usmjeravaju snažan sjaj: sunčevu svjetlost.

Ovo bi moglo promijeniti način na koji sunce stvara struju.

„Upravo u ovakvim projektima možete pomalo pomjerati granice, ali i precizno demonstrirati potencijal tehnologije“, kaže naučnik Robbie McNaughton.

Tehnologija radi tako što koncentriše sunčevu svjetlost u jednu tačku.

Tu se tečnost zagrijava do ekstremnih temperatura, gotovo 600 stepeni Celzijusa, stvarajući takozvanu “superkritičnu” paru. To pokreće turbine pri velikim brzinama i visokom pritisku stvarajući energiju.

Dio tehnologije vezan za paru i turbine nije nov. Nova je upotreba sunčeve energije za njeno stvaranje.

Polja solarnih ogledala

”Otprilike 90 posto današnje struje u svijetu dolazi od proizvodnje te vrele tečnosti i njenog širenja kroz neku vrstu turbine. Koristimo koncentrisanu sunčevu svjetlost za proizvodnju te vrele tečnosti, čime zamjenjujemo uobičajenu proizvodnju toplote koja dolazi od uglja, plina ili je čak nuklearna“, objašnjava Wes Stein iz kompanije Csiro Solar Technologies.

Potencijal je ogroman. Nisu potrebne velike površine da se stvore velike količine energije.

„Ovo je samo prototip, ali nadamo se da će u narednim godinama postojati polja solarnih ogledala u pustinjama širom svijeta. Jedno površine 50 sa 50 kilometara moglo bi osigurati dovoljno struje za četvrtinu potreba Australije“, izvještava Andrew Thomas.

Trenutno, tehnologija je vrlo skupa, a nedavni pad cijene fosilnih goriva nije pomogao konkurentnosti inovativnih ekoloških rješenja.

Dugoročno, ova tehnologija mogla bi predstavljati najbolju šansu da solarna proizvodnja zaigra veliku ulogu u proizvodnji struje.

Izvor: Al Jazeera