Solarni automobil iz kućne radinosti na ulicama Kabula

Uprkos problemima i siromaštvu, entuzijasti u Afganistanu se ne predaju. Nastoje pronaći načine da ta država krene u svjetliju budućnost.

Inženjer Wahidullah Sabawon uvijek je sanjao da iskoristi nešto čega u Kabulu ima napretek – sunčeve energije. Počeo je raditi na prvom afganistanskom automobilu na solarni pogon.

“Afganistan ima dva problema: prvi je velika zagađenost, a drugi je to što nemamo nafte”, rekao je on.

Sabawon je znao šta i kako treba raditi, ali nije uvijek imao odgovarajuće materijale i dovoljno novca.

“Fibreglas je jako skup i ja nemam novac za to”, kazao je Sabawon.

Kako bi osigurao sredstava za ovaj projekat, prodao je svoj auto, a kad je potrošio i taj novac, tražio je donacije. Prijatelj, kojeg je upoznao preko interneta, dao mu je 1.000 dolara da završi projekat. Trebalo mu je godina i po i 5.000 dolara kako bi ostvario svoj san.

Može i na baterije

“Ovo je prvi auto na solarni i električni pogon. Auto pogoni struja iz prednjeg i zadnjeg solarnog panela, a kada je vrijeme oblačno, po noći ili kada pada kiša, auto se može napajati iz baterije”, navodi konstruktor ovog vozila.

Sabawon je koristio sve što je mogao naći na mjesnoj pijaci, kao, naprimjer, točkove motocikla, a dijelove je zavario kako je znao i umio.

“Vozilo dolazi s vrlo oskudnim paketom opreme. Nema prtljažnik, niti zračne jastuke i jako je teško upravljati njime, pa nije najprikladnije za vožnju ulicama Kabula”, javlja reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse.

Saobraćaj u Kabulu je haotičan i agresivan. Vozači se ovdje bukvalno nadmeću za nadmoć na cesti. Sabawon svoj automobil vozi isključivo vikendom, a u telefonu ima broj načelnika saobraćajne police u slučaju da ga policija zaustavi. Vožnja ljeti predstavlja još jedan problem – ulje u kočnicama se pregrijava i kočnice otkazuju, što je dovelo do prve saobraćajne nezgode.

I pored poteškoća, Sabawun se nada da će jednog dana početi s proizvodnjom vozila u Kabulu, ali do sada nije našao zainteresirane investitore. Kako navodi, u Afganistanu se školovao besplatno i sada se želi na određeni način odužiti svojoj državi.

Izvor: Al Jazeera