Solarni avion koji će obletjeti planetu

Eksperimentalni avion s ljudskom posadom koji ne pokreće fosilno gorivo već energija Sunca predstavljen je u srijedu u Payerneu, u Švicarskoj.

Švicarski konstruktori i piloti aviona “Solar Impulse 2” Bertrand Piccard i Andre Borschberg poručili su tokom svečanog otkrivanja letjelice da taj avion, koji četiri električna motora s propelerima napaja više od 17.000 fotonaponskih ćelija, predstavlja nadu u mogućnost čistih tehnologija i obnovljivih izvora energije – da jednog dana zaštite ljudsku vrstu.

“Uvijek govorimo da trebamo zaštititi prirodu, ali ne brinite, ona može samu sebe sačuvati. Ukoliko jednog dana na planeti ne bude više ljudi, priroda će nastaviti živjeti. Zato moramo zaštititi ljude od svih problema koji mogu uništiti ljudska bića. Zato je podrška ovom projektu veoma važna”, poručio je Piccard.

Zadatak koji su Piccard i Borschberg postavili sebi tokom narednih mjeseci je da što bolje pripreme letjelicu i sebe, kako bi sredinom sljedeće godine obletjeli cijelu zemaljsku kuglu sa svega četiri ili pet slijetanja.


Credit: Tanjug

“Novina u ovom projektu je let preko okeana, koji će sigurno trajati barem pet dana i pet noći. Kada budemo poletjeli sa obala Kine, nećemo znati kakvo će vrijeme biti, jer je pet dana predug period za prognozu. Morat ćemo pronaći način da dođemo do druge obale po dobrom vremenu, jer ovaj avion mora letjeti po relativno dobrom vremenu”, izjavio je Borschberg za agenciju Tanjug.

Dvadeset minuta spavanja

On je podsjetio da je avion baziran na obnovljivim izvorima energije, što mu omogućava da leti sedmicama, pa čak i mjesecima, ali da je za let oko svijeta potrebno da pilot bude sposoban za taj izazov. Kako je objasnio, Piccard i on su se spremali na različite načine, koristeći jogu, meditacije, različite tehnike disanja…

“Namjeravamo imati kratke periode sna, od najviše 20 minuta, samo kada letimo iznad okeana. To smo trenirali u simulatorima letenja i van njih, na velikoj nadmorskoj visini. Spavali smo šest puta po 20 minuta tokom 24 sata, četiri dana zaredom. Tu naučiš mnogo o sebi i svako mora za sebe pronaći način kako da to postigne”, rekao je Borschberg.

Govoreći o izazovima s kojim se suočavao tim konstruktora, istakao je da je najteži problem bilo napraviti što lakšu letjelicu, ali i doći do najboljeg rješenja o kojem će se složiti svi učesnici projekta.

Kada je riječ o praktičnoj i svakodnevnoj upotrebi aviona na solarni pogon, Borschberg je ocijenio da će za to biti potrebno vrijeme i podsjetio da je trebalo proći 25 godina od prvog leta braće Wrigth do preleta okeana Charlesa Lindbergha, kao i još 25 godina da u avionu na istoj relaciji bude 100 putnika.

Nekoliko svjetskih rekorda

“Ista situacija je i ovdje. Ali ono što možemo uraditi je da tehnologiju koja je razvijena na ovom projektu primijenimo i u druge svrhe. Primjer je pjena koju koristimo za izolaciju pilotske kabine od hladnoće. Sada je koristimo u frižiderima širom svijeta, kako bismo smanjili njihovu energetsku potrošnju kroz izolaciju. Primjena ovih tehnologija može početi danas, ne mora čekati do sutra”, zaključio je Borschberg.

Letjelica koja je predstavljena u srijedu je nasljednica “Solar Impulsea”, koji je prethodne četiri godine, od kada je 2010. godine konstruiran, postavio nekoliko svjetskih rekorda – prvi noćni let solarne letjelice, koji je trajao 26 sati, 10 minuta i 19 sekundi, zatim prvi let između kontinenata – od Madrida do Maroka, ali i od zapadne do istočne obale Sjedinjenih Američkih Država.

Najveći uspjeh “Solar Impulse” je ostvario upravo nad sjevernoameričkim kontinentom 23. maja 2013. godine, kada je bez kapi fosilnog goriva, samo uz pomoć energije Sunca, preletio 1506 kilometara – od Phoenixa do Dallasa.

Tokom tog leta, koji je trajao nešto kraće od 19 sati i kojim je oboren svjetski rekord u pređenoj daljini neke solarne letjelice, u kokpitu se nalazio Borschberg.

Za razliku od prototipa, u čijoj izgradnji su korišteni postojeći materijali i tehnologije, “Solar Impulse 2” je zahtijevao razvoj novih materijala i konstruktorskih metoda, poput nanotehnologijom koju je proizvela kompanija Bayer MaterialScience.

Ta kompanija postala je zvanični partner na projektu švicarskog “Solarnog Impulsea” 2010. godine, od kada više od 24 istraživača rade u laboratorijama kompanije u Leverkusenu, Dormagenu i Krefeld-Uerdingenu, na idejama za lake konstrukcije i energetsku efikasnost, poput dijelova pilotske kabine, krila i motorne gondole.

Održivi razvoj

Prema riječima Richarda Nortchotta, nadležnog za sektor održivog razvoja u Bayer MaterialScienceu, projekat “Solar Impulse” je veoma značajan upravo zato što je zasnovan na ideji održivog razvoja i što većoj upotrebi prirodnih resursa, poput solarne energije.

“Broschberg i Piccard su dokazali da je nemoguće moguće, da možete ostvariti snove. I mi se tu pronalazimo. Želimo pokazati da kompanija poput Bayera svojom tehnologijom i inovacijama može doprinijeti nauci u kreiranju boljeg života. Kada smo spojili našu tehnologiju s njihovim snovima, zapravo smo postigli nešto što je stvarno i što će obletjeti svijet 2015. godine. To je zaista uzbudljiva avantura”, rekao je Norchkott za Tanjug.

Govoreći o konkretnoj ulozi te kompanije u projektu “Solar Impulse”, Nortkot je istakao da je veliki broj tehnoloških inovacija iz Bayera ugrađen u taj solarni avion, da je cijeli kokpit dizajnirala i konstruirala ta kompanija.

“To je izolaciona pjena u kokpitu, koja omogućava da pilotu bude toplo kada tokom noći temperature padnu na minus 40 stepeni Celzijusa, ali i da ga hladi kada se tokom dana popnu na više od 40 stepeni. Koristimo i strukturalne karakteristike te pjene kako bismo stvorili što lakši kokpit. Osim izolacije, iskorišteni su i polikarbonati, veoma lagani i tanki, od kojih je napravljen vjetrobran. Ti polikarbonati su isti oni koji se nalaze u laptop računarima i mobilnim uređajima. Iskoristili smo i premaz na foliji koji je specijalno razvijen i u potpunosti bez štetnih materija, baziran na vodi”, objasnio je Nortchott.

“Solar Impulse 2” ima raspon krila 72 metra, veći od Boeinga 747-8, težinu poput putničkog automobila – 2,3 tone, veličinu kokpita 3,8 kubnih metara, 17.248 solarnih ćelija debljine 135 mikrona, četiri litijske baterije gustine od po 260 Wh električne energije po kilogramu, a koje su ukupno teške 633 kilograma.

Prema riječima konstruktorskog tima, cilj “Solar Impulse” projekta je da se pokaže kako istraživački duh, inovativni materijali i čiste tehnologije mogu promijeniti svijet.

Izvor: Agencije