Solberg: Nordijski model moguć i na Balkanu

Receptura uspjeha je fokusiranje na budućnost naroda, kazala je Solberg (EPA)

Norveška premijerka Erna Solberg, koja stiže u posjetu Srbiji, izjavila je u intervjuu za Politiku da je nordijski model saradnje moguć i na Balkanu.

Povodom ocjene predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi budući odnosi Srbije i Hrvatske trebali podsećati na odnose Norveške i Švedske, ona je rekla da je uzajamno povjerenje tajna uspjeha saradnje nordijskih zemalja, kao i da je to povjerenje rezultat saradnje u prošlosti.

“Fokusirali smo pažnju na pitanja kako unaprijediti život naših naroda u budućnosti. To je bio recept uspjeha nordijske saradnje i mislim da bi on također bio djelotvoran i na Balkanu”, istakla je Erna Solberg.

Upitana o poslovnoj klimi u Srbiji, s obzirom da Telenor napušta tu zemlju, ona je precizirala da ta norveška kompanija napušta jugoistočnu Evropu jer je neko drugi htio otkupiti njeno poslovanje, što je opipljiv pokazatelj vjere u region.

Prema njenim riječima, interesovanje norveških kompanija da investiraju u Srbiju potvrđuje da su reforme koje su preduzete u poslednjih nekoliko godina popravile poslovnu klimu.

Investitori i dalje dolaze u Srbiju

“Srbija nije članica ni EU-a ni NATO-a, još treba uraditi posao koji se tiče vladavine prava, a neriješeni su i odnosi sa Kosovom. Kada sve to uzmemo u obizir, Srbija se sasvim dobro snalazi i po pitanju privlačenja investitora. U svakom slučaju sigurna sam da će i dalje reforme koje će Srbiju dovesti bliže članstvu u EU, posljedično privući i više investicija”, naglasila je Solberg.

Norveška premijerka je nabrojala sektore gdje je Srbiji najpotrebnija norveška finansijska podrška.

“Glavni prioritet je da se poprave socijalni i ekonomski uslovi u Srbiji, naročito u siromašnijim dijelovima zemlje. Nezaposlenost, siromaštvo i nezadovoljavajuće osnovne javne službe utiču na živote brojnih građana Srbiije i nadam se da će program ‘Norveška za tebe’ unaprijediti svakodnevicu u siromašnijim lokalnim zajednicama”, kazla je Solberg i dodala da će se Norveška također angažovati u borbi protiv sive ekonomije.

Izvor: Agencije